Srbija

07.11.2014. 15:06

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

IZIT: Srbija u 2015. godini u recesiji

Srbija

07.11.2014. 15:06

Ekonomisti Instituta za tržišna istraživanja upozoravaju da Srbiju sledeće godine čeka recesija.
Zbog preduzimanja mera koje treba da omoguće reformske procese, među kojima su smanjenje plata i penzija, gašenje izvesnog broja preduzeća u restrukturiranju i smanjenja radne snage, izvesno je da se iduće godine može očekivati recesija u Srbiji, ocenjuje Institut za tržišna istraživanja (IZIT).
Ekonomski analitičar IZIT-a Saša Đogović rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da 2015. godina istovremeno treba da posluži za to da se, uz sprovođenje nephodnih reformi, stvori platforma koja će u narednim godinama omogućiti privredni razvoj. 
Već ove godine imamo pad tražnje na tržištu koji će se naredne godine sigurno povećati, jer iako je inflacija niska, kupovna moć će nastaviti da pada što zbog smanjenih prihoda, što zbog većeg broja ljudi koji će ostati bez posla, pa će sve to zaustaviti i proizvodnju a proizvođači neće imati gde da plasiraju svoju robu, kazao je on. 
S druge strane i preduzeća u restrukturiranju, od kojih će neka biti ugašena, ipak su nešto proizvodila, pa kad ih ne bude više, biće manja i proizvodnja. 
Đogović je dodao da će inflacija verovatno ostati niska, iako se može očekivati povećanje pojedinih cena koje su sada pod kontrolom države, kao što je poskupljenje struje koje je odloženo do daljeg i nekih drugih, a s druge strane neće moći da se računa na povećane prihode stanovništva. 
Prema njegovom mišljenu, veća privredna aktivnost naredne godine može se očekivati jedino u građevinarstvu i poljoprivredi, ali agrar ipak zavisi i od vremenskih uslova. 
Đogović je ocenio da postoje i dobra dva signala – to što će biti ukunute subvencije javnim preduzećima i što će oko 100 preduzeća u restrukturiranju, za koje nema kupaca, biti ugašeno, jer će time donekle biti rasterećen budžet.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.