Svet

21.04.2020. 17:53

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Nemačku ekonomiju čeka spor oporavak

Foto: Pixabay

Svet

21.04.2020. 17:53

Nemačka ekonomija nalazi se u ozbiljnoj recesiji i njen oporavak verovatno neće biti brz, jer bi mnoge restrikcije zbog koronavirusa mogle da traju i na duži period, navodi se u redovnom mesečnom izveštaju Bundesbanke koji prenosi Rojters.

Prema izveštaju nemačke centralne banke, mnoge restrikcije zbog koronavirusa će verovatno potrajati, zbog čega brz oporavak ekonomije neće biti moguć.

„Značajne restrikcije će verovatno ostati na snazi dok medicinsko rešenje, poput vakcine, ne postane dostupno. Zbog toga brz i snažan ekonomski oporavak trenutno izgleda malo verovatan“, navodi se u izveštaju. 

Prema izveštaju Bundesbanke, brojevi za prvi kvartal već pokazuju uticaj krize, a drugi kvartal će biti još gori, zbog velikog pada u proizvodnji automobila i potrošnji domaćinstava.

Bundesbanka ipak smatra da neće doći do spiralnog pada koji sam sebe pojačava i da će fiskalna i monetarna politika pomoći oporavak.

U izveštaju piše i da će tokom narednih meseci inflacija verovatno naglo pasti, što je glavni cilj Evropske centralne banke, kako niske cene nafte budu brzo prelazile ka potrošačima.

Međunarodni monetarni fond očekuje da se nemačke ekonomija ove godine smanji za 7,5 odsto, dok se privatne prognoze kreću u širokom rasponu, ali najveći broj njih predviđa veću recesiju nego 2009. godine, kada se ekonomija Nemačke smanjila za više od 5 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.