Lifestyle

27.04.2020. 21:24

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Kako da izbegnete rizik od listerije u smrznutom povrću?

Foto: Pixabay

Lifestyle

27.04.2020. 21:24

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) donela je procenu rizika za javno zdravlje od kontaminacije smrznutog povrća bakterijom listerija.

Ukoliko se povrće pre zamrzavanja blanšira (kratko prokuva u vodi ili na pari), procenjuje EFSA, rizik je niži od konzumacije gotovih proizvoda, kao što su dimljena riba, kuvano meso, kobasice i meki sir, kod kojih se obično javlja kontaminacija listerijom.

Kompanije za proizvodnju i preradu hrane često blanširaju povrće pre zamrzavanja, jer ono sprečava procese koje dovode do gubitka ukusa, boje i teksture.

EFSA je pokrenula ispitivanja nakon zaraze u više zemalja u periodu od 2015. i 2018. godine, kada su listerijom zaražene 53 osobe, a umrlo je deset osoba.

Stručnjaci EFSA-e identifikovali su relevantne postupke kontrole koje proizvođači mogu da primene radi smanjenja rizika kontaminacije smrznutog povrća.

Oni uključuju čišćenje i dezinfekciju sredine za proizvodnju hrane, kontrolu vode i temperature u različitim koracima prerade i precizno obeležavanje proizvoda.

Kada je u pitanju listerija, stručnjaci naglašavaju važnost nadzora sredine za proizvodnju hrane, jer bakterija može opstati u okruženju za preradu hrane, što dovodi do kontaminacije.

EFSA je donela i preporuke za smanjenje rizika u domaćinstvima. Ključno je održavanje higijene i čuvanje smrznutog ili odmrznutog povrća u čistom zamrzivaču ili frižideru na odgovarajućoj temperaturi. Rizici su mnogo manji ako se povrće pravilno kuva nakon odmrzavanja.

Prema podacima EFSA-e i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, broj zaraženih listerijom povećao se tokom proteklih deset godina, iako je broj zaraženih 2018. sličan onom 2017. godine.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.