Vesti iz zemlje

06.05.2020. 14:55

European Commission

Autor: Nova Ekonomija

Evropska komisija prognozira pad BDP-a Srbije od 4,1 odsto

Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) procenjuje da će se privreda Srbije usred pandemije koronavirusa smanjiti za 4,1 odsto tokom 2020. godine, dok će nezaposlenost u istom periodu skočiti na 12,7 odsto, navodi se u danas objavljenim ekonomskim prognozama te briselske institucije.

Glavni uzroci kontrakcije, prema procenama EK, biće privremeni pad privatne potrošnje i investicija, kao i neizvesnost budućeg poslovanja. 

Očekuje se i usporavanje inflacije, povećanje deficita, ali i rast javnog duga na iznad Mastrihtskih 60 odsto procenata BDP-a.

EK navodi da je Srbija prethodne dve godine beležila značajan rast bruto domaćeg proizvoda, kao i da se 2021. godine očekuje snažan preokret trenda i rast po stopi od 6,1 odsto.

Kako se navodi, potencijalno brže uklanjanje mera zabrana kretanja i okupljanja uvedenih zbog COVID-19 moglo bi da donese brži i snažniji oporavak, dok bi duže trajanje restriktivnih mera u nekim sektorima može snažnije da deluje na poverenje potrošača i njihove navike i time zakoči ekonomski oporavak.

Zbog toga će od ključnog značaja biti efikasnost mera za zaštitu raspoloživih prihoda domaćinstava i likvidnosti poslovnog sektora, ocenjuje se u izveštaju.

Spoljni rizik po ekonomiju Srbije potiče od potencijalno snažnijeg pada među njenim glavnim trgovinskim partnerima, što bi se odrazilo na srpski izvoz i direktne strane investicije.

Od država sa područja Zapadnog Balkana, manji pad privredne aktivnosti od Srbije imaće samo Severna Makedonija, koju u ovoj godini očekuje kontrakcija od 3,9 odsto, Albaniju 4,8 odsto, a Crnu goru pad od 5,9 odsto BDP-a.

U Prolećnim ekonomskim prognozama za 2020. za ekonomiju zone evra predviđa se rekordan pad od 7,75 odsto i rast od 6,25 odsto u 2021. godini, a za ekonomiju cele EU pad od 7,5 odsto ove i rast od oko 6 odsto u naredne godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.