Srbija

17.11.2014. 19:55

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srbija traži od Albanije da ukine ograničenje uvoza lekova

Srbija

17.11.2014. 19:55

Srbija će od Albanije zatražiti ukidanje odredbe kojom se u ovu zemlju znatno ograničava uvoz lekova iz zemalja CEFTA sporazuma, kaže Rasim Ljajić.
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je kazao da će Srbija to zatražiti od Albanije u petak, na sednici zajedničkog komiteta CEFTA.
Ljajić je Tanjugu rekao da je Albanija usvojila novi Zakon o medicinskim i farmaceutskim uslugama, koji propisuje da svaki lek koji se uvozi u tu državu iz, kako su naveli, „balkanskih zemalja“, pored zemlje proizvodnje, mora biti registrovan i u nekoj od država EU. 
„To je potpuno diskriminatorska odluka Albanije, jer takav uslov nisu propisali ni za jednu drugu zemlju, osim za članice CEFTA. I mi smo sada u jednoj paradoksalnoj situaciji da su države koje su sa Albanijom potpisale sporazum o slobodnoj trgovini u nepovoljnijem položaju u odnosu na sve ostale“, naveo je Ljajić. 
On je dodao i da je Srbija za svoju inicijativu već dobila podršku Makedonije i Bosne i Hercegovine, koje će takođe od Albanije zatražiti da ukine spornu odluku o uvozu lekova. 
Ljajić je istakao i da je o tom slučaju obaveštena i Evropska komisija. 
Sednica zajedničkog komiteta CEFTA biće održana u petak u Skoplju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.