Srbija

10.12.2014. 12:51

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Kako će izgledati budžet za 2015. godinu?

Srbija

10.12.2014. 12:51

Predlog budžeta za 2015. godinu razmatraće danas svi odbori Vlade Srbije, a sutra bi trebalo da se o njemu izjasni i Vlada.
Planirani prihod državnog budžeta za iduću godinu je 924,4 milijarde dinara, što je za oko 27 milijardi dinara više nego ove godine.
Planirani rashodi od 1.115,7 milijardi dinara, su manji za oko šest milijardi od ovogodišnje 1.121 milijarde, tako da će budžetski deficit 2015. godini biti 191,3 milijarde, što je 4,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). 
Predloženo je da dogodine ostanu nepromenjene poreske stope, a rast prihoda se očekuje od bolje naplate poreza, kao i uplate dela dobiti javnih preduzeća i agencija u iznosu od oko 17 milijardi dinara. 
Izdaci za plate, kako je predloženo, iznosiće 241 milijardu, što je za 22 milijarde manje nego 2014. godine. 
Transferi Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje iznosiće 220 milijardi, 30 milijardi manje nego ove godine. 
Planirano je da dogodine budžetske subvencije poljoprivrednicima i državnim preduzećima iznose 81 milijardu, što je 12,6 milijardi dinara manje nego ove godine. 
U 2015. godini će izdaci budžeta za otplatu kamata iznositi 132,6 milijardi, dok su ove godine ti rashodi 112,5 milijardi dinara. 
Za Tranzicioni fond, iz kojeg se isplaćuju otpremnine zaposlenima u državnim preduzećima koji će ostati bez posla, planirano je 16 milijardi dinara iz budžeta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. “ ΛV PENZIONERSKI SCENARIO”

    Da bi premijer(ka) objasnio(la) MMF po pitanju penzija, prvo treba njoj da je jasno šta hoće, drugo, da li joj objasnio mentor ΛV. Njoj nije jasno, ako se ukine njihov nakaradni i populistički zakon o otimanju penzija, da će oni koji imaju penziju ispod 25.000 rsd, njima se ništa ne menja. Čarobno povećanje penzija od 7,53% za period od četiri godina, ostaje, ako drugačije vlasti ne izmisle. Ešalon penzionera, kojima se otima penzija, vratili bi se na nivou 2014. godina sa pomenutim povećanjem, a realno mnogo niža od stadašnje. Penzije nisu usklađivane, a troškovi života su porasli 20-30%. Ovo premijer(ka) prenebregava ili ne zna. Funkcioneri koji se sekiraju za penzionere, u suštini su veliki poltroni i roboti nenadmašnog ΛV. Po zadnjim ponašanjima ΛV se transformiše u majku većeg dela penzionera, koje naziva „siromašnim“, a ponaša se kao očuh (možda i mačeha) prema „bogatim“ penzionerima kojima bezdušno otima penzije, jer je veoma lako uveo otimačinu penzija, a teško je ukida. On socijalu kod „siromašnih“ penzionera, koju je u dobrom delu izazvala država svojim činjenjem i nečinenjem, prebacuje na grbaći „bogatih“ penzionera. Zaboravlja se da je penzija stečeno imovinsko pravo po Ustavu Srbije, ukoliko još uvek je na snazi, a nije promenjen? Takođe, kod nas sada je „trend“ kupovina diplome i prodaja znanje na velikom. Kakva diploma takvo i znanje i njegova primena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.