Srbija

25.12.2014. 22:20

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Crna Gora: Oko 14 odsto zaposlenih radi na crno

Srbija

25.12.2014. 22:20

Analiza tržišta rada, koju je uradilo crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog staranja, pokazala je da čak 14 odsto zaposlenih u Crnoj Gori radi potpuno na crno.
Oko 16 odsto radnika prima jedan deo zarade preko računa, na koji se plaćaju porezi i doprinosi, a ostatak na ruke.
Ministar rada Predrag Bošković smatra da bi Uprava za inspekcijske poslove trebalo da odradi kompletnu kontrolu tržišta rada i da sa resornim i Ministarstvom finansija napravi akciju, koja bi omogućila i da se ne oštete poslodavci i da se radnici zaštite na najbolji mogući način. 
To znači da radnicma treba da se isplaćuje plata u punom iznosu i na tu platu porezi i doprinosi, prenosi agencija Mina biznis. 
Bošković je kazao da su isplate penzija u ovoj godini bile redovne, da je budžet Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja bio oko 404 miliona evra, dodajući da očekuje da će penzije i naredne godine biti redovne. 
On je kazao da je vlada predložila zakon, koji će uskoro razmatrati parlament, da se penzije naredne godine ne usklađuju, s obzirom na to da postoji negativan trend, odnosno deflacija i pad zarada. 
Trebalo je da se i penzije smanje za narednu godinu za nekih 0,6 procenata, ali to ćemo ovim izmenama zakona rešiti, naveo je Bošković. 
Ministar je rekao da je Ministarstvo u pripremi socijalnih kartona napravilo reviziju svih 35.000 predmeta u Crnoj Gori, posle čega je doneto 32.400 novih rešenja, a 3.019 je ukinuto, navodi portal Cdm.me. Najviše rešenja je ukinuto u Rožajama 1.006, u Podgorici 594 i Bijelom Polju 274. 
Kada je u pitanju materijalno obezbeđenje porodice tu je takođe najviše ukinuto u Rožajama 730 rešenja, Podgorici 268 i Bijelom Polju 200. 
U Podgorici je ukinuto najviše dečijih dodataka 454, Rožajama 362, Nikšicu 164. 
„Do sada su stigle 82 žalbe, od čega su doneta 44 rešenja, tako što su 42 odbijene, a dve prihvaćene“, kazao je ministar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.