Srbija

17.08.2020. 19:05

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Uticaj korone na tržište rada u Srbiji (ANKETA)

Foto: Pixabay

Srbija

17.08.2020. 19:05

Tokom „prvog pika prvog talasa“ korona-krize, procene uticaja koronavirusa na globalnu privredu su bile mračne. Pojedini sektori, poput ugostiteljstva, su odmah osetili negativne posledice, zbog čega su zaposleni bili otpuštani ili slati na prinudne odmore.

Pojedine proizvodne grane i najznačajniji izvoznici Srbije su obustavili proizvodnju do jeseni ili ugasili visoke peći do poboljšanja opšteg stanja. Sa druge strane, vlasti i zvanična domaća statisitika ukazuju da broj zaposlenih ne samo da se nije smanjio, nego da je i uvećan u odnosu na prošlu godinu.

Molimo vas da popunite ovu kratku anketu na temu uticaja koronavirusa na zaposlene: 

(function(t,e,s,n){var o,a,c;t.SMCX=t.SMCX||[],e.getElementById(n)||(o=e.getElementsByTagName(s),a=o[o.length-1],c=e.createElement(s),c.type=“text/javascript“,c.async=!0,c.id=n,c.src=“https://widget.surveymonkey.com/collect/website/js/tRaiETqnLgj758hTBazgdxhsr2_2BipcmYtwPolUW3KS8JRsTPDCBUR7C4KvFLkWNo.js“,a.parentNode.insertBefore(c,a))})(window,document,“script“,“smcx-sdk“);
Create your own user feedback survey

Republički zavod za statistiku nedavno je objavio da je ukupna zaposlenost u drugom kvartalu dostigla oko 2,2 miliona radnika, odnosno da je registrovana zaposlenost u odnosu na isto tromesečje prošle godine bila veća za 35.532 lica.

Valja napomenuti da se ovde govori samo o „registrovanoj zaposlenosti“, koja ne pokriva neprijavljene radnike, a koji su zapravo u najvećem riziku da ostanu bez posla tokom kovid-krize. 

Razlog za to je upravo to što oni nisu bili predmet prvog paketa podrške Vlade Srbije za ublažavanje ekonomskih posledica COVID-19, koja je isplaćivana od aprila do juna, odnosno tokom drugog kvartala.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković prošlog meseca je ocenio da će na jesen u Srbiji broj nezaposlenih biti oko milion, odnosno da će se skoro pa duplirati u odnosu na broj od 550.000 nezaposlenih pre krize. 

„Uzmite trećinu onih koji su se vratili iz zapadne Evrope, i saberite to sa očekivanjima da će oko deset odsto zaposlenih ostati bez posla. Dodajte tom broju od 850 do 900 hiljada i one koje nemamo registrovane, tako da je ova konstatacija (od milion nezaposlenih) proverljiva“, rekao je Stojiljković.

Fiskalni savet ne deli pesimistične procene sindikata, po kojima bi stotine hiljade radnika ostale bez posla.

„Precizne prognoze o broju radnika koji će izgubiti radno mesto još su nemoguće, ali mi za sada očekujemo da bi smanjenje BDP-a od oko 3 odsto moglo da dovede do umerenog pada zaposlenosti od jedan do jedan ipo odsto , što znači da bi tokom krize bez posla moglo ostati od 30.000 do 50.000 zaposlenih“, rekao je glavni ekonomista Fiskalnog saveta, Danko Brčerević.

Zbog svih ovih (pr)ocena, Nova ekonomija je pokrenula serijal tekstova o uticaju pandemije na tržište rada u Srbiji. Pozivamo vas da nam šaljete svoja iskustva i komentare putem našeg portala ili društvenih mreža. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.