Srbija

21.08.2020. 02:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Nova pravila za ulazak u Srbiju, četiri susedne zemlje rizične

Ministarstvo zdravlja deonelo je novo uputstvo koje uređuje putovanja i ulazak lica koja dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom u Srbiju. U propisu koje je juče objavljeno u Službenom glasniku, i koje se primenjuje od is...

Foto: Pixabay

Srbija

21.08.2020. 02:17

Ministarstvo zdravlja donelo je novo uputstvo koje uređuje putovanja i ulazak lica koja dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom u Srbiju. U propisu koje je juče objavljeno u Službenom glasniku, i koje se primenjuje od istog dana, navodi se da se za rizične zemlje smatraju Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija i Hrvatska.

Ulazak u zemlju je dozvoljen pod uslovom da putnici iz susedstva poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo koronavirusa, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje ulaze u Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Nove odredbe se ne primenjuju na državljane Srbije koji dolaze iz navedenih država ili na strane državljane koji su u tranzitu kroz našu zemlju, pod uslovom da se na njenoj teritoriji ne zadržavaju duže od 12 časova od momenta prelaska granice.

Dodatno, propisi ne važe za strane državljane koji su bili u tranzitu kroz četiri države regiona (takođe ne dužem od 12 sati), na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova, na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava ili kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih identifikacionih dokumenata.

Dodatne potvrde neće trebati ni deci starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u njegovoj pratnji poseduje negativan RT-PCR, ukoliko je potreban, stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao ni na  pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Srbije ili koji u nju dolaze radi izvršenja službenih zadataka, uz prethodnu najavu.

Uslov za ulazak državu ne primenjuje se na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica, kada se radi o posadama kamiona, autobusa, vozova ili teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka.

„U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe“, navodi se u službenom glasniku

Ulazak se automatski odobrava i na državljanima susednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište u Srbiji, ali su dužni da prilikom prelaska granice poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika zemlje da lice obavlja poljoprivredne radove, pod uslovom reciprociteta.

Slična situacija je i za strane državljane koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni u Srbiji, a kojima su poslodavci izdali dokument o radnom angažovanju, takođe pod uslovom reciprociteta.

Dodatno, Vlada Srbije je takođe juče izmenila Odluku o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kojom se potvrđuje da se lica koja su pozitivna na koronavirus, a koja nemaju simptome bolesti, upućuju u izolaciju u kućnim uslovima sa zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje u trajanju od 14 dana, nakon čega se javljaju na pregled o kovid-ambulante u domu zdravlja u mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Lica kod kojih se ispoljavaju vrlo blagi simptomi i/ili znaci bolesti COVID-19 upućuju se, nakon pregleda lekara specijaliste iz prijemno-trijažnog centra kovid-bolnica, na lečenje i izolaciju u kućnim uslovima pod zdravstvenim nadzorom lekara primarne zdravstvene zaštite.

Osobe koje su nakon izolacije i lečenja, odnosno jednog negativnog testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2, otpuštena na kućno lečenje, dužna su da, nakon otpusta, ostanu pod zdravstvenim nadzorom na akutno respiratorno oboljenje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.