Svet

26.08.2020. 14:16

Poslovni.hr, N1

Autor: Nova Ekonomija

Naučnici ponovo upozoravaju: Maske moraju da se nose i preko nosa

Foto: Pexels

Svet

26.08.2020. 14:16

Naučnici upozoravaju da je veoma bitno pravilno nošenje zaštitne maske, pogotovu zbog činjenice da se korona virus i dalje istražuje, piše portal Poslovni.hr.

„Sve je verovatno počelo od nosa, preko njega ulaze sve virusne bolesti“, kategoričan je profesor medicine na Univerzitetu Severna Karolina,  Ričard Boučer.

Prethodne studije pokazale su kako neverovatna količina čestica izlazi iz usta tokom razgovora, ali istraživači su se sada fokusirali na nos.

Grupa istraživača na Univerzitetu u Severnoj Karolini mapirala je lokacije u disajnim putevima sa ciljem da utvrdi gde Covid-19 najverojatnije ulazi u telo. 

Došli su do otkrića da zaraza pre može da počne u nosu nego u grlu ili plućima.

„Čini se da je nos plodno tlo za infekciju koronavirusom“, dodao je Boučer.

Studija pokazuje različite delove disajnog sistema što su zaraženi istom količinom virusa. 

Više zelenih tačaka pronađeno je u nosnoj šupljini što govori o tome da se mnogo više zaraznih stanica nalazi upravo u nosu.

„Zapamtite, za ovaj virus znamo tek sedam ili osam meseci. Ključno je naučiti što više o tome kako virus uzrokuje zarazu i stoga mislim da je ova studija važna“, rekao je doktor Tod Elerin, preneo je N1.

Zdravstveni radnici inače od početka epidemije objašnjavaju kako pravilno treba da se nosi zaštitna masku i da je važno njom pokriti i nos i usta.

„Nošenje maske je način da zaštitite svoje sugrađane, ako ste zaraženi. Obrnuto je takođe istina. Ako nosite masku, čuvate i sebe“, rekao je Boučer.

VIŠE O ZAŠTITNIM MASKAMA:

IZRAELCI PATENTIRALI ZAŠTITNU MASKU SA OTVOROM ZA VILJUŠKU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.