Srbija

01.01.2015. 10:42

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Žene od danas idu još starije u penziju

Srbija

01.01.2015. 10:42

Nove odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stupaju na snagu danas.
Prema tim novim odredbama, starosna granica za odlazak žena u penziju pomera se za pola godine, odnosno na 60 godina i šest meseci i najmanje 15 godina radnog staža.
Izmenama tog zakonskog akta je predviđeno da se do 2032. godine kod žena postepeno pomeraju uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života. 
Kod muškaraca i dalje važe uslovi penzionisanja sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža. Osim ovog osnova za punu starosnu penziju, i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine života. 
Zakonom je predviđeno da sa prvim danom nove godine i muškarci i žene imaju mogućnost prevremenog penzionisanja, tako što će muškarcima biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godina. 
U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. 
Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto. 
Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos morao je da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju mogao je da se podnese najkasnije do 31. decembra, a sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radile su puno radno vreme 31. decembra. 
Filijala u Beogradu radila je poslednja tri dana do 18 časova, kako bi se osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za ovu godinu, omogućilo da blagovremeno podnesu zahtev. 
Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je Tanjugu da je poslednjih meseci 2014. godine samo u Beogradu povećan broj zahteva za penzionisanje za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine. 
„Pojačanom aktivnošću u filijali u Beogradu, uz pomoć svih ostalih filijala na teritoriji Srbije uspeli smo da ispravimo sve nedostatke, odnosno da rešimo 6.000 predmeta koje se nisu resavali u zakonskom roku, a koji su nastali što zbog organizacionih nesnalaženja, što zbog štrajka koji nam je oduzeo dosta vremena pa i samim tim smanjio broj rešenih predmeta“, rekao je Vulin. 
Sada, kako navode u fondu, nema nijednog nerešenog zahteva. „U filijali Beograd od danas će se svi zahtevi rešavati u zakonskom roku, odnosno od dva meseca“, rekao je Vulin. 
Precizirao je i da je jedan deo zahteva obrađen, ali nije do kraja doneto rešenje i da je to posledica neuredne dokumentacije. 
Uglavnom, ili poslodavac nije priložio M4 obrazac, nekada je to zbog međudržavnih sporazuma, nemogućnosti da odredimo precizan staž jer ga poslodavac nije uplatio i slično, dodao je Vulin.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.