Vesti iz zemlje

31.08.2020. 15:48

021.rs

Autor: Čedomir Savković

Razvoj rudarstva po svaku cenu, za dozvolu dovoljna želja za kopanjem

Foto: Pixabay

Vlast u Srbiji je u poslednjih deset godina donela zakonski okvir koji praktično  svakoj rudarskoj kompaniji omogućava da dobije dozvolu za kopanje, prenosi portal 021.

„Neko je u Srbiji prepoznao rudarstvo kao glavni potencijal razvoja, pa je praktično uspostavljen institucionalni i zakonski okvir koji otvara poteru za rudama, suštinski Eldorado“, izjavio je koordinator Centra za održivi razvoj i ekologiju (CEKOR) Zvezdan Kalmar.

On upozorava da lokalne zajednice i javnost praktično neće moći da utiču na takve odluke.

Kalmar smatra i da je Zakon o rudarstvu koncipiran u direktnom konfliktu sa direktivom o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i sa Arhuskom konvencijom.

Ona inače građanima garantuje pravo da budu direktno uključeni o odlučivanje o potrebi i mogućnosti da se u nekom rudniku kopa.

„Ekološke posledice zapravo su i ekonomske posledice, pošto loše planirani istraživački i eksploatacioni radovi dovode do strahovitih posledica po vode, jer su praktično sve velike reke u Srbiji ugrožene od rudarstva“, upozorio je Kalmar.

On smatra da je Srbiji potreban ekološki okvir u kojem ćemo moći da zaustavimo pojedine projekte, ukoliko su oni neprihvatljivi.

„Takvu situaciju imamo sada na prostoru opština Krupanj i Loznica, gde je neko pre 15 i više godina odlučio da je nama po svaku cenu potrebno da kopamo litijum. I sada, pod izgovorom borbe za obnovljive izvore energije, mi hoćemo da uništimo čistu i predivnu dolinu Jadra“, rekao je Kalmar.

Upozorava da se na nekoliko stotina kvadratnih kilometara otvaraju rudnici, otrovna odlagališta, flotacije i sve to će otići u reku Jadar.

Kalmar je napomenuo da u tom delu Srbije već postoji veliki ekološki problem sa istorijskim rudnicima u Stolicama i Zajači.

SRBIJA DOBILA KATASTAR RUDARSKOG OTPADA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.