Srbija

02.09.2020. 16:24

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Broj komunalnih policajaca u Beogradu porašće više od 50 odsto

Grad Beograd je dobio dozvolu da zaposli još 150 komunalnih milicionerki i milicionera čime će broj komunalnih milicajaca porasti više od 50 odsto u odnosu na trenutni broj. Naime, prema godišnjem izveštaju o ra...

FOTO: Darko Stanimirović

Srbija

02.09.2020. 16:24

Grad Beograd je dobio dozvolu da zaposli još 150 komunalnih milicionerki i milicionera čime će broj komunalnih milicajaca porasti više od 50 odsto u odnosu na trenutni broj. 

Naime, prema godišnjem izveštaju o radu Gradske uprave Beograda, na kraju 2018. bilo je zaposleno 283 komunalnih milicajaca, ali je po sistematizaciji planirano da ih bude 350. 

Dakle, bilo je upražnjeno 67 mesta za komunalne milicajce kako se zovu od prošle godine.

U izveštaju za 2019. ovaj broj zaposlenih nije eksplicitno naveden ali stoji da je broj policajaca smanjen za 13 u odnosu na 2018. što znači da ih je poslednjeg dana prošle godine bilo 270 u Područnoj organizacionoj jedinici Beograda. 

Kako se navodi, četiri pripadnika su podnela zahtev za sporazumni prekid radnog odnosa, dva su rešenjem disciplinskog postupka kažnjena prekidom radnog odnosa, jedan službenik je penzionisan dok su ostali raspoređeni na radna mesta van Područne jedinice. U aprilu mesecu jedan komunalni milicionar je preuzet iz Komunalne milicije Niša.

Nova zapošljavanja komunalnih milicajaca najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako je rekao, prvi put, građanke i građani Sopota, Lazarevca ili Obrenovca imaće komunalne milicionere koji će ih štititi od komunalnog nereda i onih koji se bahato ponašaju.

Njegova najava je u skladu sa prošlogodinjim zakonom o o komunalnoj miliciji koji, osim što je predvideo promenu imena komunalne policije u miliciju,  omogućava da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da formiraju komunalnu miliciju.

Takođe, ukinuta je odredba koja je do tada važila, a to je da na svakih pet hiljada stanovnika dolazi jedan komunalni milicioner što znači da su gradskim upravama odrešene ruke kad je reč o zapošljavanju komunalnih milicajaca.

Zakon je uveo još dva nova ovlašćenja za komunalce: zaustavljanje i pregledanje vozila u pokretu  i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca, odnosno pozivanje građana na informativni razgovor.

Bije komunalna policija, ali biju i Beograđani

Novina je i mogućnost korišćenja biber spreja kao sredstvo prinude, uz postojeći pendrek i lisice. Takođe, komunalni milicajci će ubuduće moći da rade u civilu.

Komunalna policija u Beogradu počela je da radi pre tačno 10 godina. 

Komunalna policija mora da nosi tablu „Snimamo parkiranje“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.