Vesti iz zemlje

22.09.2020. 10:21

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Komisija pokrenula postupak protiv uvoznika Nespresso aparata

Nova ekonomija

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljen uviđaj u privrednom društvu SF1 Cofee, uvozniku i distributeru brenda Nespresso, saopštila je Komisija.

Postupak je pokrenut radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma  kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji.

Komisija je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Republici Srbiji bile za 13% više u odnosu na prosečne cene u EU

Analizirajući javne podatke o cenama na internet stranama maloprodavaca, utvrdila je da su cene aparata za kafu brenda Nespresso na tržištu Srbije identične, ili gotovo identične.

Ilustracije radi, svih 6 posmatranih maloprodavaca su model Essenza nudili po ceni od 11.990, odnosno 11.999 dinara, a model Citiz po ceni od 18.990, odnosno 18.999 dinara.

Komisija osnovano pretpostavlja da postoji određivanje cena u daljoj prodaji od strane društva SF1 Cofee kao uvoznika i distributera ovih proizvoda, što predstavlja restriktivni sporazum tj. povredu konkurencije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.