Srbija

14.01.2015. 09:58

B92

Autor: Nova Ekonomija

Novi Sad: Pronašli crva u hrani za bebe

Srbija

14.01.2015. 09:58

Novosađanin Nemanja Veselinović i njegova supruga pronašli su živog crva u hrani za bebe.
Obaveštena je sanitarna inspekcija, a distributer hrane Milupa, u kojoj je crv pronađen, beogradska firma Kibid d.o.o, privremeno je povukla hranu iz prodaje.
Da majka na vreme nije primetila, šestomesečna beba Veselinovićevih pojela bi živog crva, koga su pronašli u pirinčanim pahuljicama. 
„Supruga je otvorila pakovanje i krenula je da pravi i videla je nešto da gmiže unutra. Kad smo prosejali kroz sito, videli smo da je crv, beli crv, otprilike centimetar dužine“, priča Nemanja Veselinović. 
Nemanja je o svemu odmah obavestio sanitarnu inspekciju, ali i proizvođača hrane za bebe. Još čekaju odgovor inspekcije, a od proizvođača su dobili izvinjenje. 
Distributer hrane, firma Kibid, saopštila je da je svaka serija koju uvoze dobila atest Ministarstva zdravlja o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda. 
„I pored toga što imamo mišljenje nadležne laboratorije da pomenuti
proizvod ispunjava sve zahteve Zakona o bezbednosti hrane, što je, uostalom i preduslov za njegovo puštanje u promet, zatražili smo i dodatnu analizu. U očekivanju njenih rezultata, a i u skladu sa najvisim standardima i zakonom predvidjenim procedurama, bavestili smo naše kupce o privremenom
povlačenju iz prodaje Milupa žitnih kašica Rice Corn, sa rokom trajanja 4.8.2016. Naše službe će se maksimalno angažovati na sprovođenju ove odluke, a kompanija će obavestiti javnost o rezultatima analiza.“ 
Zakon o bezbednosti hrane u Srbiji godinama ne funkcioniše, reakcija resornih ministarstava je stihijska, a potrošači godinama imaju utisak da ih neko vara, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača. 
„Postavlja se osnovno pitanje kada ćemo prestati da se vrtimo u krug. Uvoznik će reći da je sve urađeno kako treba i da mu je bezbednost potrošača na prvom mestu. Nadležni inspekcijski organi će reći da redovno kontrolišu i da imaju sve dokaze da je ta hrana ispravna, a mi kao organizacija potrošača svakodnevno dobijamo prigovore i pritužbe potrošača“, kaže Goran Papović iz Nacionalna organizacija potrošača. 
Nemanja Veselinović kaže da je razočaran. 
„Razočarani smo i onda te ljudi pitaju zašto se trudiš da nabaviš od preko ili bilo odakle, samo da ne kupuješ kod nas“, kaže Veselinović. 
Crv sumnje će i ubuduće jesti porodicu Veselinović i sve druge potrošače dok u Srbiji konačno ne bude uveden red kontrole hrane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Južna pruga je nešto što je sada i u budućnosti ekonomski isplativo a pruga za Bar koja je zabludom nekadašnjom izgrađena nema nikakavo ekonomsko opravdanje bar u sadašnjim političko ekonomskim odnosima sa aktuelnom vlašću Crne Gore koja pokrajinu R. Srbije -Kosovo i Metohiju tendenciozno tumači kao suverenu državu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.