Srbija

15.01.2015. 10:51

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Šta Srbija može da ponudi Emiratima?

Srbija

15.01.2015. 10:51

Srpski privrednici predstaviće svoje proizvode i pokušati da pronađu partnere za svoj biznis na Prvom srpskom poslovno-investicionom forumu u UAE.
Forum se održava od 25. do 30. januara, a u Abu Dabiju će boraviti vlasnici malih i srednjih preduzeća iz Srbije. Našu delegaciju činiće i predstavnici Novog Sada i Inđije, Fonda za podršku investicija u Vojvodini VIP i Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj „Banat“.
Kofere za Abu Dabi pakuju i u preduzeću „Jasmil“ iz Arilja, koje će na arapskom tržištu predstaviti svoj brend „Ikstrim intimo“. Kupce za svoje proizvode i usluge pokušaće da pronađu i firme „Dima kompani“ iz Beograda, aranđelovački „Peštan“, FSD iz Novog Sada, kao i beogradski „Beksel konsalting“.
Na Poslovnom forumu će učestvovati i Firma „Agroprodukt Šinković“ iz Bečeja. Laslo Šinković kaže da za Emirate lete kako bi pronašli partnera za izgradnju tovilišta i klanice za živinu. 
„Imamo sirovinu, žitarice, kukuruz i potencijal da izvozimo polugotove proizvode. Poslednjih godina se drastično povećala potrošnja piletine u UAE i oni su veliki uvoznici živinskog mesa iz Brazila i Argentine. Nismo konkurentni u pogledu cena, jer oni više od 40 odsto koriste soju, ali zato garantovano imamo zdraviju sirovinu za hranjenje životinja, bez GMO i samim tim i ukusnije i zdravije meso. Ako bismo pronašli partnera koji je spreman da uloži novac, mogli bismo da proizvedemo više od pet miliona zamrznutih pilića“, objašnjava Šinković. 
I predstavnici „Vojvodina metal klastera“ iz Temerina, koji okuplja 120 preduzeća iz cele Srbije i zapošljava oko 6.500 radnika, spremaju se da Arapima predstave svoju ponudu. 
„Giganti iz metalske industrije su propali, pa se kod nas često priča i o propasti kompletne privredne grane, ali to nije istina, jer je stvoreno mnogo malih i srednjih preduzeća koja odlično posluju“, kaže Zoran Pekez, menadžer „Klastera“. 
„Najbolji primer su naši članovi, od kojih su 35 odsto isključivo izvoznici, a još 20 odsto svoju robu povremeno prodaje u inostranstvu. U bivšoj SFRJ najveći izvoz metalskog sektora je bio u države koje su sada u EU i CEFTA, ali i u arapske zemlje. Zato smatramo da je u našem interesu da se predstavimo na Poslovnom forumu, ali i da se naši ljudi upoznaju sa potencijalnim partnerima i klijentima. Naš adut je poljoprivredna mehanizacija, za koju su u tom delu sveta i ranije bili veoma zainteresovani“, kaže on. 
Prvi srpski poslovno-investicioni forum organizuje Srpski poslovni savet u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u UAE, a podržale su ga Privredna komora Srbije, i Federacija Privrednih komora UAE. Srpski poslovni savet osnovan je u januaru 2014. u Abu Dabiju uz podršku Ambasade Srbije u UAE. Osnovni cilj je da kreira i poboljša poslovne prilike i investicije između ove dve zemlje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.