Svet

01.10.2020. 10:50

Politico

Autor: Nova Ekonomija

Makron poziva Evropu da okonča zavisnost od američkog oružja

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Evropu da okonča svoju zavisnost od američkih sistema naoružanja prilikom svog razgovora sa studentima Univerziteta u Viljnusu u Litvaniji, piše Politico.Pozvao je Evropu da zauzme nezavisni...

Makron, Wikimedia

Svet

01.10.2020. 10:50

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Evropu da okonča svoju zavisnost od američkih sistema naoružanja prilikom razgovora sa studentima Univerziteta u Viljnusu u Litvaniji, piše Politico.

Pozvao je Evropu da zauzme nezavisniju i dominantniju ulogu u svetu, nezavisnu kako od Vašingtona, tako i Pekinga.

„Mi, neke zemlje više od drugih, odustali smo od svoje strateške zavisnosti od američkih sistema naoružanja, ne možemo prihvatiti život u bipolarnom svetu koji čine SAD i Kina“, rekao je Makron prilikom posete Univerzitetu u Viljnusu.

Francuski i drugi evropski zvaničnici već dugo pozivaju EU da razvije veće vojne kapacitete. Ali postupci EU često se ne poklapaju sa tom retorikom.

Evropska komisija je poslednjih godina podstakla države EU i kompanije koje proizvode naoružanje da rade zajedno na zajedničkim projektima, uspostavljajući Evropski odbrambeni fond za podsticanje saradnje u istraživanju i razvoju vojne tehnologije i opreme.

Ali ti planovi nisu ostvareni kada su se lideri EU, uključujući i Makrona, u julu složili da će fond dobiti daleko manje nego što je Komisija prvobitno tražila.

Čelnici su potpisali finansiranje nešto više od 7 milijardi evra tokom sedam godina kao deo dogovora o dugoročnom budžetu Unije što je oko 40 odsto niže od 11,4 milijarde evra koje je Komisija predložila.

Budžetskim sporazumom takođe je smanjen plan Komisije da potroši 5,7 milijardi evra na vojnu mobilnost kako bi se omogućilo trupama i opremi da se lakše kreću kontinentom.

Umesto 5,7 milijardi evra, odobrena im je konačna cifra od 1,5 milijardi evra.

Uprkos nedavnom trovanju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Makron je takođe branio svoju politiku angažovanja sa Vladimirom Putinom tokom sastanaka i sa litvanskim i sa letonskim predsednikom, čije su zemlje i dalje vrlo oprezne prema ruskoj moći.

„Svesni smo vašeg susedstva, kao i vaše istorije, i u ovom duhu uzajamnog razumevanja i transparentnosti i zaštite vaše bezbednosti želeli smo da doprinesemo ponovnom pokretanju strateškog dijaloga sa Rusijom“, rekao je Makron u izjavi za štampu uz letonskog predsednika Egilsa Levitsa.

Lideri Baltika i u centralnoj i istočnoj Evropi jasno su stavili do znanja da će biti uvereni da je dijalog sa Moskvom vredan samo ako vide konkretne rezultate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.