Srbija

02.10.2020. 11:11

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Izvršiteljka preuzela ulogu sudije, sama odlučivala o prigovorima na svoj rad

Združena akcija "Krov nad glavom" ukazuje da pojedini izvršitelji, tokom postupaka iseljenja koje ova organizacija  prati, "sve više preuzimaju ulogu sudija u postupku" i na licu mesta tokom iseljenja "presuđuju" o žalbama advok...

Foto: ZA Krov nad glavom

Srbija

02.10.2020. 11:11

Združena akcija „Krov nad glavom“ ukazuje da pojedini izvršitelji, tokom postupaka iseljenja koje ova organizacija  prati, „sve više preuzimaju ulogu sudija u postupku“ i na licu mesta tokom iseljenja „presuđuju“ o žalbama advokata ili same oštećene strane.

U saopštenju te organizacije se ocenjuje da je ta praksa nezakonita i da apsolutno izlazi iz okvira nadležnosti i izvršitelja.

Kao primer navode slučaj porodice Vuksanović iz Prilepske 7, kada je u sredu 30. septembra „javnost u direktnom prenosu mogla da vidi kolika je izvršiteljska vlast – da argumenti dužnika koliko god da su tačni i dobro obrazloženi zapravo nemaju nikakvu snagu i da prigovori na rad izvršitelja u praksi zapravo nisu relevantni jer o njima odlučuje sam izvršitelj“.

„Imali smo priliku da prisustvujemo suđenju, koje je improvizovala izvršiteljka Mirjana Dimitrijević, na kom se odlučivalo da li postoji predmet izvršenja, pri čemu je izvršiteljka preuzela ulogu sudije i na taj način odlučila da izađe izvan svojih ovlašćenja, čime je još jednom potvrđeno da u praksi izvršitelji odlučuju, a ne samo izvršavaju sudske odluke“, navodi se u saopštenju.

„Krov nad glavom“ dodaje da je Dimitrijević nakon pet sati „odlučila“ da su veštaci koje je sama angažovala u pravu bez obzira na to što je advokat dužnika jasno dokazao da predmet izvršenja, onako kako je opisan u izreci presude, ne može da se identifikuje.

„O svim prigovorima advokata porodice Vuksanović da je izvršiteljka prekoračila svoja ovlašćenja odlučila je faktički sama izvršiteljka na licu mesta i nastavila sa izvršenjem, a o prigovorima će dalje odlučiti veštak tek pošto porodica Vuksanović izađe na ulicu. Dokumente iz predmeta je koristila onda kada su odgovarali njenoj interpretaciji da bi zatim sve na šta se pozivao advokat dužnika proizvoljno ignorisala“, ocenjuju u „Krovu nad glavom“.

Porodici je dat rok da do 1. decembra izađe iz kuće dobrovoljno, a uprkos činjenici da javnost ima pravo da prisustvuje izvršnom postupku, okupljeni građani, među kojima su bili i novinari portala Nova.rs, legitimisani su od strane policije, koja je istovremeno odbila da pokaže svoje legitimacije. 

„Podsećamo, izvršitelji su privatni preduzetnici, a ne sudije i činjenica da će na sve prigovore odgovoriti nakon što porodica završi na ulici pokazatelj je očigledne sistemske samovolje izvršitelja“, zaključuje se u saopštenju.

Snimci na kojima je moguće ispratiti kako je od početka do kraja trajala komunikacija izvršiteljke, porodice, okupljenih i policije dostupni su na Fejsbuk stranici Združene akcije Krov nad glavom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.