Srbija

19.01.2015. 10:54

Tanjug, Beta

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Kosova povukla zakon koji je uzrokovao proteste u Trepči

Srbija

19.01.2015. 10:54

Vlada Kosova odlučila je danas da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima, koje je Skupština Kosova danas trebalo da razmatra, kao i da donese poseban zakon o Kombinatu Trepča. 
Kako je saopštila Vlada Kosova, izmene Zakona o javnim preduzećima povučene su zbog činjenice da u njima nisu precizno definisani rokovi obaveza koje Kombinat „Trepča“ ima prema kreditorima. 
Na sednici Vlade je odlučeno da se izradi poseban zakon o Trepči, u kojem bi bila precizirana sva pitanja bitna za tu firmu, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih činilaca Kosova. 
Sednici Vlade prisustvovali su i predstavnici Srpske liste u Vladi Kosova i saglasili se sa odlukom da se izmene Zakona povuku. 
Prethodno je portal Koha net objavio da je premijer Kosova Isa Mustafa odlučio da povuče iz skupštinske procedure izmene Zakona o javnim preduzećima i da se pripremi poseban zakon o „Trepči“. 
Prema tom portalu, povod za takvu odluku premijera je to što u novom zakonu o javnim preduzećima nije predvidjen način izmirivanja obaveza od 1,4 milijarde evra koje, prema procenama, ima „Trepča“. 
Portal je naveo je odluka doneta sinoć nakon razgovora koje je Mustafa zajedno sa zamenikom premijera Hašimom Tačijem i ministrom pravde Hajredinom Kučijem, imao sa ambasadorima najznačajnijih zemalja Zapada. 
Sednica Skupštine, koja je bila zakazana za 10 časova, još nije počela, dok je izvor Agencije Beta rekao da se predlog zakona o Trepči ne može pripremiti, niti razmatrati tokom ove nedelje.
Kako je Vlada Srbije ranije saopštila, ukoliko kosovske institucije ne odustanu od preuzimanja Trepče, Srbija će pokrenuti proces privatizacije tog kombinata.

Ukoliko kosovske institucije ne budu povukle sporni Predlog zakona, koji omogućava da kombinat „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova, Srbija će po svom zakonu pokrenuti proces privatizacije ovog kombinata, najavio je ministar privrede Željko Sertić.

„Mi smo sve odluke o privatizaciji preduzeća sa Kosova i Metohije povukli i odložili do daljnjeg, kako bismo nastavili Briselske razgovore, kako bismo na dobrim osnovama pričali o pitanju vlasništva“, rekao je Sertić za RTS i istakao da je bilo dogovoreno da se o tome pregovara na nekom drugom nivou, u nastavku razgovora. 

„Ovo je grubo kršenje svih procedura i pravila“, rekao je Sertić, uoči sednice kosovskog parlamenta na kojoj će danas po hitnom postupku biti razmatran Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova. 

On je upozorio da kršenje dogovora i pravila „može da napravi nesagledive posledice na odnose dve zajednice, a pre svega na ekonomski i svakodnevni život ljudi na severu Kosova“.

Sertić je podsetio da su, u procesu privatizacije preduzeća, za „Trepču“ već stigla četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, i to iz SAD, Kanade, Švajcarske i Mađarske, „zemalja gde se izuzetno poštuju vlasnički odnosi“, a da postoje i dve zainteresovane kompanije iz Srbije. 

Ističući da nema dileme ko je vlasnik „Trepče“, Sertić je naveo da je oko 56 odsto kapitala u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije, plus 22 odsto su različite kompanije iz Srbije, kao što su Goša, Dunav osiguranje, Jugobanka u stečaju, Beogradska banka u stečaju, Termoelektro… 

„Samo u ta dva paketa imamo 75-76 odsto vlasništva“, izjavio je Sertić i precizirao da su „to dokazive stvari koje postoje u papirima“.

On je dodao da, pored toga, imamo 268 miliona evra prijavljenih potraživanja „i njih smo sa spiskovima i dokumentacijom predali pokrajinskim institucijama“. 

Procena je, čak, da su potraživanja do 480 miliona evra, tako da bilo kakav jednostrani način razgovora o privatizaciji „Trepče“, dogovora o realizaciji poslovnih aktivnosti bez naše strane nije moguć, naglasio je Sertić i istakao da je odluka Prištine došla iznenada, bez ikakvih konsultacija sa našim predstavnicima na političkom ili tehničkom nivou i da se „nada razumu“ kao krajnjem rešenju. 

Kosovska vlada usvojila je 14. januara Predlog izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, koji omogućava da kombinat „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova, a Predsedništvo pokrajinskog parlamenta odlučilo je da se Predlog zakona po hitnom postupku danas uvrsti u dnevni red zasedanja. 

Radnici „Trepče“ sa severa Kosova odbacili su danas na protestima u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić Predlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promeni vlasništva te kompanije u javno preduzeće i poručili da pitanje „Trepče“ treba pod hitno staviti na dnevni red razgovora u Briselu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pre 10 godina zamišljao sam Srbiju u 2018. godini kao zemlju slobodnih i ravnopravnih građana. Sada, zamišljam Srbiju u 2028. godini kao zemlju slobodnih i ravnopravnih građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.