Vesti iz sveta

06.10.2020. 12:19

Startit

Autor: Nova Ekonomija

Zaposleni u Guglu ne smeju ni sa roditeljima da razgovaraju o plati

Radnici Gugla (Google) koji nisu zaposleni za stalno, a koji čine više od polovine ukupne radne snage tehnološkog giganta, kažu da im detaljni ugovori o poverljivosti zabranjuju bilo kakvu diskusiju o poslovanju te kompanije, pa čak ...

Wikimedia

Radnici Gugla (Google) koji nisu zaposleni za stalno, a koji čine više od polovine ukupne radne snage tehnološkog giganta, kažu da im detaljni ugovori o poverljivosti zabranjuju bilo kakvu diskusiju o poslovanju te kompanije, pa čak i sa sopstvenim roditeljima, piše portal Startit.

Žalbeni sud u Kaliforniji nedavno je optužio kompanije Gugl i Adeko (Adecco) da su prekršili brojne kalifornijske zakone o radu, kao i da su od svojih zaposlenih zahtevali da potpišu obimne ugovore o poverljivosti. 

Gugl se od 2015. godine nalazi u vlasništvu američkog konglomerata Alfabet (Alphabet), a Adeko je kompanija koju Gugl angažuje za pronalaženje radnika.

Privremeno angažovani radnici, dobavljači i izvođači radova koji nemaju iste pogodnosti kao radnici koji su zaposleni za stalno, navode da im je uskraćeno pravo na slobodu govora i da, između ostalog, ne mogu da pričaju o iznosu svojih primanja, uslovima rada ili o svojim kolegama, piše u sudskim dokumentima.

Zaposleni tvrde da ih postojeća pravila sprečavaju da otkriju ako primete kršenje državnih i saveznih zakona, bilo svojim menadžerima unutar kompanije ili svojim privatnim advokatima, pa čak i vladinim zvaničnicima.

Takođe, naveli su i da ne mogu da razgovaraju o veštinama koje su stekli radeći za Gugl ukoliko traže posao kod konkurenta, kao i da ne smeju da preporuče kolege koji bi mogli da prihvate ponudu konkurentskog preduzeća.

Tužioci tvrde da Adeko ima nezakonitu politiku koja privremenim radnicima smeštenim u Guglu zabranjuje da rade direktno za Gugl, bez njihovog odobrenja. 

Dodatno, navode da su ih slične politike sprečavale da se požale što nisu plaćeni za prekovremeni rad.

Nova prijava suda dolazi godinu dana nakon što je Gugl postigao nagodbu sa američkim Nacionalnim odborom za radne odnose koji je naložio kompaniji da u svojim kancelarijama objavi spisak prava zaposlenih.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.