Srbija

20.01.2015. 13:00

B92

Autor: Nova Ekonomija

MAT: Izvoz Fijata pao za 27 odsto, potreban novi model

Srbija

20.01.2015. 13:00

Izvoz Fabrike automobila Srbije iz Kragujevca opao je za 27 odsto u novembru u odnosu na jul 2013. godine, izjavio je ekonomista Vladimir Vučković.
Vučković je na prezentaciji časopisa Makroekonomske analize i trendovi kazao da taj pad pokazuje da bez novog modela te automobilske industrije nema ni doprinosa srpskoj industriji.
„Najsjajniji period FAS-a bio je sredinom 2013. godine i toj fabrici je potreban novi model“, kazao je Vučković. 
On je kazao da se spoljnotrgovinska razmena Srbije i dalje smanjuje i da ne ohrabruje činjenica da su izvoz i uvoz u novembru prošle godine bili znatno niži nego godinu dana ranije. 
Pad izvoza, kako je naveo, najveći je kod izvoza motornih vozila i prikolica. 
Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da masa zarada stagnira i pored smanjenja dela plata i penzija i da to nije rezultat stvarnog obima proizvodnje već prelaska iz sive zone u legalne tokove. 
Stamenković je povodom navoda vlasti da stopa nezaposlenosti pada, kazao da to nije odraz stvarne stope nezaposlenosti već da je u pitanju statistički fenomen. 
On je napomenuo da pad nezaposlenosti zavisi od rasta bruto domaćeg proizvoda i rsata investicija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Te davne 2008. godine sam živela malo spokojnije, malo srećnije i mislila sam ako 2018. bude takva, bicu zadovoljna. A onda prođoše godine, uzeše nam crkavicu od naše crkavice koju smo godinama radeći stekli. A 2028.? Zivećemo bajkovito, eto, već sada reče neko tamo ko ne silazi sa malih ekrana, da imamo veću kupovnu moć od Nemaca? Šta više očekivati! Mi smo srećan narod, mozemo da priustimo sve za normalan zivot,samo izgleda da ja ne zivim u Srbiji, jer mi nikad gore nije bilo, a on priča da je bolje. Sve nesto mislim da je u meni problem jer i dalje mi do mozga ne dopire da nam je bolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.