Srbija

20.01.2015. 15:12

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Nismo nadležni za problem jačanja švajcarskog franka

Srbija

20.01.2015. 15:12

Problem koji je izazvalo iznenadno jačanje švajcarskog franka dužnicima u toj valuti nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva finansija, kaže Dušan Vujović.
Ministar finansija je kazao da očekuje da će Narodna banka Srbije i Udruženje banaka Srbije naći rešenje kako bi ipak na neki način olakšali građanima.
Vujović je, na konferenciji Juromani u Beču, rekao novinarima da krediti u francima čine mali udeo u finansijama u Srbiji, a oni ljudi koji su posegnuli za tim pozajmicama onda kada je kamata bila nadprosečno povoljna, sada imaju taj negativni efekat. 
„Mislim da UBS i NBS traže rešenje i očekujem da će ga naći kako bi olakšali građanima koji su se uzimali kredite indekisrane u švajcarskom franku, ali to nije u direktnom domenu Ministarstva finansija“, rekao je Vujović novinarima. 
Ministar je naveo da je jačanje franka bilo očekivano. 
„Franak se vezao za evro pre godinu i po, kada je bio prvi pritisak na franak kao rezervnu valutu. Bilo je za očekivati da to vezivanje neće moći dugo da izdrži“, rekao je on. 
Građani su, dodao je, svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu. 
„To je kao da ste kupili skupe cipele ili televizor“, kazao je Vujović dodajući da bi ubuduće građani trebalo bolje da se informišu koji su rizici. 
Nestabilnost franka prouzrokovana je nadprosečno velikom tražnjom da se nađe treća valuta u rezervama zemalja, a to što se sada dešava normalna je tržišna pojava. Treba da se obezbeđujemo protiv takvih nestabilnosti, zaključio je ministar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Te 2008. godine sam bila drugi razred srednje škole – puna neke neverovatno lepe energije i motivacije. Mislila sam da će u 2018. Srbija biti bolja i od Nemačke i od Amerike, da će biti ravnopravnosti među svima, da neće biti sulude netrepeljivosti među nama i Hrvatima i da čemo svi biti srećniji. Da ćemo voditi neke srećnije živote i da nećemo više biti tako zavidni i ponašati se u stilu „nek komšiji crkne krava“. Knjige u Filološkoj gimnaziji me zavele i rasplamtale mi maštu, nisam bila drogirana. Sada sam jako razočarana. Za 2028. godinu, opet zamišljam isto…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.