Svet

10.11.2020. 16:02

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

EU ograničava prodaju opreme za nadzor nedemokratskim režimima

Pregovarači iz Evropskog saveta i Parlamenta potpisali su nova izvozna pravila koja će ograničiti prodaju opreme za internet nadzor državama koje često vrše represiju nad ljudskim pravima, piše Euractiv.Države članice moraće...

Foto: Pixabay

Svet

10.11.2020. 16:02

Pregovarači iz Evropskog saveta i Evropskog parlamenta potpisali su nova pravila za izvoz, koja će ograničiti prodaju opreme za internet nadzor državama koje krše ljudska prava, piše Euractiv.

Države članice moraće da odluče da li bi nova ograničenja mogla da uključuju izvoz proizvoda kao što su tehnologije prepoznavanja lica, koje određeni represivni režimi koriste za ograničavanje sloboda.

Pregovarači su se složili da bi oprema koja omogućava „tajni nadzor fizičkih lica praćenjem, prikupljanjem ili analizom podataka, uključujući biometrijskih podataka“ trebalo da budu uklučena u nova ograničenja.

Oprema koja spada u tu kategoriju neće ispuniti nove kriterijume za dobijanje izvozne dozvole, ukoliko je namenjena lokacijama van EU, na kojima se beleže kršenja ljudskih prava.

Pored toga, uredba takođe predviđa mehanizam koordinacije na nivou EU, koji će omogućiti bolju razmenu informacija između država članica u vezi sa izvozom te opreme.

Ovim sporazumom završava se četvorogodišnja diskusija koja je neprestano odlagana zbog protivljenja Nemačke, s obzirom da je država bila zaslužna za 50 do 60 odsto izvoza opreme za digitalni nadzor.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.