Srbija

01.02.2015. 21:57

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Pregovori sa Esmarkom još nisu blizu kraja

Srbija

01.02.2015. 21:57

Teški pregovori srpske vlade i američkog Esmarka o preuzimanju Železare Smederevo nisu blizu kraja kako se ovih dana stekao utisak.
Prema pisanju lista Politika, naši državni zvaničnici poslali su u Brisel zahtev da se rok za prodaju čeličane produži za 10 do 15 dana.
Inače, rok da se „Železari“ udahne treći život, kako je to jednom prilikom simbolično nazvao ministar finansija Dušan Vujović, istekao je 31. januara. 
Nakon tog datuma, po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je naša zemlja potpisala sa Evropskom unijom, država Srbija više neće moći da pomaže svoju čeličnu industriju. 
Izvor Politike očekuje da će naša vlada od Brisela dobiti zeleno svetlo za produžetak pregovora i da će posao biti gotov do 15. februara. 
„Pregovori se sada vode na tehničkom nivou. Dijalog će biti ponovno nastavljen u ponedeljak, kada u Srbiju ponovo dolazi Džejms Bušar, predsednik „Esmark” grupe i nakon što se premijer Aleksandar Vučić vrati s puta“ kaže izvor lista i dodaje da je uz zahtev za produžetak roka u Brisel poslat i biznis plan za „Železaru“. 
Šta je bila tačka spoticanja u pregovorima? Prema oiranju Politike zapelo je oko garancija, jer je Vlada Srbije tražila od „Esmarka“ da položi jemstvo da će proizvodnja čelika biti obezbeđena na duži rok. 
„I jedna i druga strana znaju da „Železara“ ništa ne vredi. Zato je i prethodna vlada preuzela za jedan dolar. Ova kompanija mesečno državi pravi gubitke od 10 do 15 miliona evra. Međutim, „Železara“ ima sirovine u vrednosti od 95 miliona dolara na kojima „Esmark“ može da zaradi od 15 do 20 miliona dolara“, objašnjava sagovornik Politike. 
Ključno je da se pokrene druga visoka peć, kako bi se nekoliko puta povećao trenutni nivo proizvodnje. To nije moguće bez finansijskih sredstva. 
Prema saznanjima Politike, „Esmark“ će za te namene podići kredit u iznosu od 200 miliona dolara. Država Srbija neće biti garant za taj zajam, jer je naš javni dug veoma visok, a to nije moguće i po dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Od „Esmarka“ su tražene i garancije da neće otpuštati radnike. 
Iako u javnosti može da se čuje da dug „Železare” prelazi pola milijarde evra (bankama oko 260, dobavljačima 120 i za sirovine oko 145 miliona evra), naš sagovornik kaže da je država u prethodnoj godini svoja potraživanja već „ispeglala”. 
U slučaju da pregovori ne uspeju, postoji opasnost da čeličana ode u stečaj, jer država, ako Brisel ne produži rok, od 1. februara gubi pravo da finansijski ili na bilo koji drugi način dotira „Železaru“ i njenu proizvodnju, narušavajući tako konkurenciju na tržištu Evropske unije. 
Posle tog datuma prestaju svi vidovi povoljnosti – od poreskih do olakšica u transportu. Ako „Železara“, u slučaju neuspešnih pregovora, ne ode u stečaj, a država nastavi da pomaže njen rad, time bi se direktno kršio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Mnogo stvari se u ovoj zemlji mora regulisati pre penzije.Kako regulisati visinu penzije onima koji rade u tzv. privilegovanim firmama.Pa jedan KV radnik u HE Bajina Bašta ima skoro pa duplo veću platu od jednog nastavnika u osnovnoj školi.Svaki inžinjer u toj istoj ima za trećinu više od lekara opšte prakse.Privatni sektor deli plate kako deli,ali bar u javnom i državnom se prvo mora regulisati sistem plata i tu bar napraviti malo reda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.