Srbija

02.02.2015. 16:10

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Dug EPS-a veći od najvećeg profita te kompanije

Srbija

02.02.2015. 16:10

EPS je počeo promenu organizacije koja će doneti uštede od 36 miliona evra godišnje, izjavio je direktor tog javnog preduzeća Aleksandar Obradović.
On je na konferenciji za novinare posle prve sednice Izvršnog odbora direktora EPS-a rekao da će do 1. jula ove godine broj preduzeća u okviru EPS-a sa 14 biti sveden na tri.
Obradović je precizirao da će to biti – EPS u kojem će biti objedinjena proizvodnja struje i uglja, zatim operator distributivnog sistema koji će se se baviti distribucijom struje i EPS snabdevanje.
On je istakao da se ne planira prodaja distributera struje i da će operator distributivnog sistema biti 100 odsto u vlasništvu EPS-a. 
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je EPS kao najznačajniji sistem u Srbiji, sa najvećim brojem zaposlenih počeo promene koje će poboljšati efikasnost poslovanja. 
On je rekao da se paralelno sa tim radi na definisanju imovine EPS-a jer je to neophodno da se proceni vrednost kompanije i uslov da EPS od jula 2016. godine postane akcionarsko društvo i da se eventualno nakon toga u skladu sa odlukom Vlade uvede manjinski strateški partner u EPS. 
Ministrar rudarstva i energetike rekao da je da će biti uveden maksimalan red u sistem plaćanja, tako da struju redovno plaćaju svi, i lokalne samouprave i državne firme, i dodao da EPS od 1. janura ima oštriju politiku prema svim dužnicima. 
Antić je rekao i da će za dva meseca biti završen plan finansijskog resturkturiranja EPS-a. 
Direktor EPS je rekao da bi bi kredit od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje, o kojem su započeti pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, trebalo da posluži da se deo nepovoljinih kraktkoričnih kredita zameni za povoljniji dugoročan. 
Obradović je rekao i da je za godinu i po od početka rada EPS snabdevanja dug potrošača za struju dostigao 21 milijardu dinara i istakao da je to neodrživo, pošto je to više od istorijski najvećeg profita kompanije iz 2013. godine. 
Direktor EPS rekao je i da bi EPS polovinom februara trebalo da objavi rezultate poslovanja u prošloj godini, ali da oni neće biti dobri jer su majske poplave nanele štetu kompaniji od 500 miliona evra.
Obradović je rekao i da je EPS u 2014. godini uvezao struju za oko 104 miliona evra. On je precizirao da je uvezeno 2,3 milijarde kilovat sati struje po prosečnoj ceni od 4,51 evrocent za kilovat sat, što je za oko 15 odsto jeftinije nego što je EPS struju kupovao u 2013. godini. 
Obradović je rekao da je oko 95 odsto struje u vrednosti od 96 miliona evra, uvezeno posle 15. maja, kada su katastrofalne poplave pogodile Srbiju. On je rekao i da je već ugovoren uvoz struje za prva dva meseca 2015. godine i to 372 miliona kilovat sati po ceni od 4,6 evrocenti za kilovat, odnosno za ukupno 17 miliona evra. 
Obradović je rekao i da je EPS počeo da izvozi struju zahvaljujući ranijem pokretanju proizvodnje uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“, u kojem su bila potopljena sva četiri kopa tokom majskih poplava. EPS je obezbedio i uvoz uglja za proizvodnju struje u slučaju krize, rekao je on i precizirao da je do sada naručeno 336.000 tona za milion i po evra, a u februaru je planiran uvoz od 224.000 tona. 
Obradović je rekao da je do sada stiglo 42.000 tona uglja, a planirano je da se u narednih nekoliko dana tempo isporuke poveća na 10.000 tona uglja dnevno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.