Vesti iz zemlje

17.11.2020. 14:51

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Skijališta Srbije se zadužuju za izgradnju gondole, država garantuje

Foto: Wikimedia - DJUKI

Skijališta Srbije zadužiće se skoro 3,2 milijarde dinara kod UniCredit banke za izgradnju gondole Brzeće – Mali Karaman na Kopaoniku, a garant će biti država, predviđeno je predlogom zakona o davanju garancije za ovaj projekat koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Država će garantovati za zajam Javnog preduzeća Skijališta Srbije  po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu odobrenog od strane UniCredit bank Srbija od 10. marta i aneksa ugovora zaključenog između Skijalite i banke 5. novembra.

Naime, Zakonom o javnom dugu propisano je da se garancija Republike Srbije daje u formi zakona. Napominje se da prilikom zaključenja navedenog ugovora nije bilo predviđeno davanje garancije Republike Srbije, već je projekat izgradnje gondole Brzeće – Mali Karaman predviđen budžetom nakon usvajanja izmena i dopuna Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu.

Vlada Srbije navodi i da se izgradnja kabinske žičare tipa gondole „Brzeće (Bela reka) – Mali Кaraman“, sa ski stazom na teritoriji opštine Brus, prepoznaje kao projekat od posebnog značaja.

Dodaje se i da je projekat pokrenut u cilju razvoja turizma u naselju Brzeće, kao i u cilju smanjenja drumskog saobraćaja na Кopaoniku.

Navodi se da će izgradnja gondole omogućiti održivo korišćenje prirode i kulturnih dobara, a smanjiće i negativn uticaj na životnu sredinu.

Кabinska žičara Bela reka – Mali Кaraman je planirana na trasama i u koridoru žičara koje već postoje, a to su Bela reka 1 i Bela reka, čije instalacije kako se podseća datiraju iz osamdesetih godina prošlog veka.

Plan je da se izgrade dve dvostrane međustanice i uspostavljanjem nove trasepovežu izlazne stanice žičare Bela reka i platoa Mali Кaraman.

Vlada Srbije smatra i da će buduća gondola doprineti očuvanju folklornog nasleđa i podstaći naseljavanje u seoskim sredinama.

Plan je da svaka kabina gondole ima kapacitet da preveze 10 putnika, dok bi cela instalacija za jedan sat mogla da preveze oko 1600 putnika, a polazna stanica biće Brzeće, sa dve međustanice i okretnicom Mali karaman.

Gondola će se uklapati u prirodni ambijent, imaće 28 stubnih mesta sa ukupnom dužinom od 3741 metara i mogla bi da izdrži nalete vetra koji duva brzinom do 70 kilometara na sat.

Urbanistički projekat za zgradnju žičare izradilo je preduzeće „Arhiplan“ iz Aranđelovca, Ministarstvo građevine izdalo je građevinsku dozvolu, dok je Ministarstvo zaštite životne sredine dalo saglasnost, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se i da je usvojen predlog za potpunu ili nepotpunu eksproprijaciju.

USLOVI POD KOJIMA SE UZIMA KREDIT

Napominje se da je iznos kredita u dinarima, period njegovog trajanja je pet godina, uključujući i poček od dve godine.

Sredstva mogu da se povuku u jednoj ili više tranši, dok otplata stiže svakih šest meseci.

Kamatna stopa, kako se navodi iznosi 1,80% na godišnjem nivou + 1M BELIBOR.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.