Svet

24.11.2020. 14:13

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Većina Trampovih glasača smatra da Bajden nije pobedio na izborima

Džo Bajden je pobedio na predsedničkim izborima 2020, ali gotovo sve pristalice Donalda Trampa misle drugačije, pokazuje nova anketa portala CNBC  i agencije za istraživanje javnog mnjenja Change Research.Kako piše CNBC, dok Tramp...

Foto: Pixabay

Svet

24.11.2020. 14:13

Iako Džo Bajden važi za pobedika predsedničkih poslednjih izbora, gotovo sve pristalice Donalda Trampa koje su učestvovale u anketi telvzije CNBC i agencije Change Research misle suprotno. Taj medij navodi da samo 3 odsto njegovih glasača smatra da on treba da prizna poraz i započne mirnu predaju vlasti.

Ocenjuje se da 73 odsto ispitanika smatra Trampa legitimnim pobednikom, dok se 24 odsto izjasnilo da nije sigurno.

Prema istom istraživanju, 31 odsto republikanskih glasača želi da se još uvek aktuelni predsednik bori na sudu dok države ne potvrde rezultate glasanja, a dve trećine smatra da Tramp nikada ne bi smeo da prizna poraz.

Za Trampa je na izborima glasalo više od 73 miliona ljudi, dok je više od 79 miliona dalo svoj glas Bajdenu.

U pomenutoj anketi učestvovalo je 1.203 ljudi koji su ove godine glasali za Trampa širom SAD.

KARANTIN U EVROPI I AMERIČKI IZBORI OBORILI CENU NAFTE

BEZ PODRŠKE BAJDENU

Velika većina Trampovih glasača koji su učestvovali u anketi, njih 81 odsto izjavilo je da neće dati podršku Bajdenu kao predsedniku SAD.

Ipak, napominje se da su Trampove pristalice podržale neke od politika koje bi Bajden mogao da vodi u Beloj kući. 

Skoro svi, tačnije 91 odsto ispitanika, kaže da podržava predlog da se od savezne vlade zahteva da kupuje proizvode američkih kompanija i reformiše poreski sistem koji bi preusmerio lanac snabdevanja u SAD.

Tri četvrtine podržava proširenje državne zdravstvene zaštite na ruralne sredine, sa ciljem da se malim i srednjim farmama pomogne u takmičenju sa velikim kompanijama.

Sedam od deset ispitanika reklo je da podržava otvaranje novih radnih mesta popravkom infrastrukture i ulaganjm u obnovljivu energiju.

Ipak, kako se dodaje dva Bajdenova ekonomska plana bila su manje popularna među ljudima koji su glasali za Trampa: 24 odsto njegovih glasača podržava oporezivanje korporacija i ljude koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje, a 13 odsto bi vratilo minimalnu satnicu na saveznom na 15 dolara po satu.

Anketa pokazuje i da glasači Donalda Trampa dosta manje identifikuje sa Republikanskom strankom, svega 28 odsto ga dovodi u vezu sa njom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.