Svet

09.02.2015. 12:44

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Grinspen: Grčka će morati da napusti evrozonu

Svet

09.02.2015. 12:44

Bivši predsednik američke Uprave federalnih rezervi Alan Grinspen izjavio je da će Grčka pre ili kasnije morati da napusti evrozonu.
„To je kriza i ne vidim da može lako da se razreši. Zapravo, ne vidim da će biti rešena ako Grčka ne napusti evrozonu“, rekao je Grinspen za Radio Bi-Bi-Si.
Grinspen (88), takođe, smatra da ni Grčkoj ne pomaže ostanak u evrozoni. 
„Smatram da je samo pitanje vremena kada će svi shvatiti da je podela najbolja strategija“, istakao je Grinspen, koji je na čelu američke centralne banke bio od 1987. do 2006. godine, prenela je agencija AFP. 
Grinspen je naveo da su sada „sve karte u rukama članica evrozone“. 
Nešto ranije, britanski ministar finansija Džordž Ozborn je za Bi-Bi-Si rekao je da bi izlazak Grčke iz evrozone proizveo nestabilnost na evropskom finansijskom tržištu, kao i velike probleme u Britaniji. „Blokada u odnosima Grčke i evrozone svakodnevno povećava rizik za britansku ekonomiju“, kazao je Ozborn. 
Istovremeno u Atini, grčki premijer Aleksis Cipras je odbacio paket pomoći koji je Grčka dobila kod Evropske unije i Medjunarodnog monetarnog fonda, ističući da Atina neće tražiti od lidera EU produženje zajma. 
„Zajam je doživeo neuspeh. Nova vlada nema opravdanja da traži produženje… jer ona ne može da traži produženje grešaka“, rekao je Cipras u prvom velikom govoru u parlamentu kao premijer, preneo je Rojters. 
Ministri finansija iz 19 zemalja članica evrozone će u sredu održati vanredni sastanak da bi razgovarali o dužničkoj krizi u Grčkoj, objavio je šef evrogrupe, Jerun Dajselblum. 
Sastanak bi bio prva prilika za grčkog ministra finansija, Janisa Varufakisa, da se sretne sa svim kolegama iz 19-člane evrozone i „stavi svoje ideje na sto“, navela je agencija AFP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.