Srbija

17.02.2015. 11:21

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Udovički: U javnom sektoru manje zaposlenih nego što se očekivalo

Srbija

17.02.2015. 11:21

Zakon o racionalizaciji kojim će se smanjiti broj zaposlenih obuhvatiće sve, činovnike, službe, prosvetu, a na lokalnom nivou i javna preduzeća, kaže Kori Udovički.
Savet za reformu javne uprave napravio je plan po kojem će se do kraja 2017. godine broj zaposlenih u javnoj upravi smanjiti. To će biti regulisano Zakonom o racionalizaciji, koji će imati rok do januara 2018. godine.
Iz Fiskalnog saveta upozoravaju da se sa procesom kasni i da se ove godine neće ispuniti plan o otpuštanju pet odsto zaposlenih. A Ministarstvo državne uprave je utvrdilo da u državnoj upravi nema 580.000 zaposlenih, kako se prethodno procenjivalo, pa je verovatno da će morati i manje ljudi da se otpusti.
„Taj registar pokazuje da je taj broj verovatno bliže 507.000 do 510.000. Možda je to sad već i potcenjivanje jer je to registar u kome korisnici javnih sredstava sami prijavljuju koliko imaju zaposlenih, pa je logično da tu čak ponekad i bez namere dođe do propusta“, kaže u intervjuu za RTS ministarka državne uprave Kori Udovički. 
„Od toga je na neodređeno zaposleno u ovom trenutku 415.000, ali sam gotovo sigurna da potcenjujemo taj broj. Ostalo su ugovori ili na određeno ili ugovori o delu“, kaže ona. 
Uštede, kako navodi, moraju da se odraze u promeni na terenu – u strukturi, u načinu rada. 
„Priprema takve promene uzima vreme, i mislimo da će stvarno dubinska reorganizacija da počne tek negde od druge polovine, možda čak i krajem godine. Do tada je spremamo. Međutim, do tada postoje i neki očigledni viškovi. Recimo, ako vi uzmete jednu lokalnu samoupravu koja po svom broju stanovnika, po svojoj strukturi liči na drugu, a u jednoj imate osam zaposlenih u upravi, ustanovama i javnim komunalnim preduzećima, po hiljadu stanovnika, a u drugoj imate 15 onda vam je jasno ko ima veći višak“, objašnjava Udovički. 
Na pitanje da li je to brine s obzirom na to da, po zakonu, možemo da zaposlimo četiri osobe na hiljadu stanovnika na lokalu, ministarka odgovara: 
Ja sam dala broj koji je zbir svih zaposlenih u institucijama javnog sektora na lokalnom nivou, deo njih nije bio obuhvaćen zakonom o maksimumu zaposlenih i to je problem – što su 2009. propisani maksimumi za neke delove sistema, i ti delovi su ostali manje-više pod kontrolom, mada se i to kršilo, a u drugim delovima je onda rast zaposlenosti bio mnogo veći. Ovog puta zakon o racionalizaciji će da obuhvati sve – sve što je javna uprava, a to su činovnici i službe, i prosveta, i školstvo, i zdravstveno osiguranje, a na lokalnom nivou obuhvatiće javna preduzeća.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. zorana valjda je moguce gde prolazi autobus vise puta i sa skolskom decom da bude rampa zato hitna smena ministra zorane zbog sumanutog razmisljanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.