Srbija

17.02.2015. 13:48

Danas, B92

Autor: Nova Ekonomija

I dalje ništa od povlašćenog izvoza Fijata u Rusiju

Srbija

17.02.2015. 13:48

Skoro četiri meseca nakon javnog obećanja Vladimira Putina da će razmotriti mogućnost povlašćenog uvoza Fijata iz Srbije, realizacija toga se ne nazire.
Nekih mesec dana posle posete ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu, iz Fijat automobila Srbije (FAS) nezvanično se čulo kako se nadaju da će im biti omogućeno da ove godine u Rusiju bez carine izvezu obećani kontingent od 10.000 „fijata 500L“.
Kao i da imaju informacije iz Vlade da srpski i ruski ekspertski timovi usaglašavaju sporazum kojim bi bio regulisan posao, koji je lično Putin odobrio.
Kako se u stvarnosti na tom planu ništa konkretno nije događalo, Danasu je u menadžmentu FAS-a, uoči novogodišnjih praznika, rečeno da „ne znaju ništa o izvozu Fijata 500L u Rusiju“. 
Indikativno je da se u prethodna četiri meseca ovim povodom nije oglašavao ni premijer Vučić, kome je Putin u 2014. dva puta obećavao taj aranžman – prvi put sredinom prošle godine, u Moskvi, a drugi, 16. oktobra, posle vojne parade u Beogradu, tokom obraćanja javnosti u direktnom TV prenosu. 
Pre toga, Putin je bescarinski izvoz kontingenta od 10.000 kragujevačkih „velikih fića“, u aprilu 2013. obećao i tadašnjem premijeru Ivici Dačiću i ministru ekonomije u njegovoj vladi Mlađanu Dinkiću, i to do kraja te godine. 
Da to što se o ovom poslu već mesecima mudro ćuti znači da povlašćenog izvoza „Fijata 500L“ neće biti, potkrepljuje činjenica da se u Rusiji, u poslednje vreme, beleži sve dramatičniji pad prodaje i proizvodnje automobila. 
Zato stručnjaci poručuju srpskim zvaničnicima, da ako im je do daljeg razvoja domaće automobilske industrije zaista stalo, započnu pregovore sa menadžmentom Fijata o proizvodnji još jednog modela u kragujevačkoj fabrici.
Kako nezvanično saznaje B92, razlog zašto naš „fijat“ ne može povlašćeno u Rusiju je taj što taj automobil nema dovoljan procenat srpskog učešća u izradi, odnosno 51 odsto, već svega 33. Zbog toga je bilo pregovora da se deo delova uvozi iz Rusije i ugrađuje, ali je na tome i ostalo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.