2020

05.01.2021. 13:07

Telekom Srbija

Autor: Nova Ekonomija

Poslovanje u službi opšteg dobra

Telekom Srbija

2020

05.01.2021. 13:07

Specifična zbog okolnosti izazvanih pandemijom virusa Covid-19, ova godina je, posmatrana kroz društveno odgovorni angažman Telekoma Srbija – godina dobrih dela. Telekom Srbija ostao je veran svom opredeljenju da nastavi sa dugoročnim ulaganjem u zajednicu, a u skladu sa novim okolnostima realizovani su ključni projekti i pokrenute humanitarne akcije iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja

Spremnost Telekoma Srbija na društvenu solidarnost, kojom se izražava opšti stav humanosti, međusobne pomoći, razumevanja i uzajamnosti, odredila je usmerenje kompanije u doba globalne epidemije virusa korona. Kao društveno odgovorna kompanija koja brine o zdravlju zaposlenih, njihovih porodica, poslovnih partnera i društva u celini, Telekom Srbija je, bez odlaganja, svoje poslovanje prilagodio novonastaloj situaciji. Specifična zbog okolnosti izazvanih pandemijom virusa Covid-19, ova godina je, posmatrana kroz društveno odgovorni angažman Telekoma Srbija – godina dobrih dela. Telekom Srbija ostao je veran svom opredeljenju da nastavi sa dugoročnim ulaganjem u zajednicu, a u skladu sa novim okolnostima realizovani su ključni projekti i pokrenute humanitarne akcije iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja. 

Solidarnost i posvećenost ključni su u suočavanju sa izazovima epidemije

Kao kompanija sa dugom tradicijom filantropskih aktivnosti, Telekom Srbija je još u početnoj fazi borbe protiv virusa podržao nastojanja zdravstvenih institucija da efikasno odgovore na epidemiju. Obezbeđeno je 20 miliona dinara za zdravstveni sistem u Srbiji. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, sredstva su dodeljena Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, Kliničkom centru u Nišu i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo u Novom Sadu. Svakoj od ovih zdravstvenih ustanova kompanija je donirala po pet miliona dinara za nabavku testova na Covid-19, reagensa, medicinske i druge potrebne opreme. 

Prihvatilištu za decu Beograda kompanija je donirala neophodna sredstva za nabavku i postavljanje tunela za dezinfekciju ispred ulaza u objekat, kako bi u uslovima prilagođenim aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kroz individualni i grupni rad, zdravstvene tretmane, edukativne aktivnosti i psihološke radionice, ova ustanova i tokom borbe sa epidemijom nastavila da pruža smeštaj, brigu i podršku ugroženoj deci. 

U koordinaciji sa lokalnim civilnim službama, zaposleni Telekoma Srbija i Supernove, kao volonteri, pomagali su ugroženim sugrađanima, a naročitu pažnju kompanija je posvetila osetljivijim i posebno ugroženim grupama stanovništva kroz kampanju „Pomozimo im da ostanu kod kuće“, koju je realizovala sa Supernovom i agencijom Red Communication. 

Pored ovog vida podrške, Telekom Srbija i Supernova su sugrađanima starijim od 65 godina omogućili nesmetano korišćenje svih usluga i ako tokom trajanja vanrednog stanja ne plate račune. Kompanija je, zajedno sa druga dva operatora, u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu Vlade Srbije i neprofitnom inicijativom „Digitalna Srbija“ obezbedila donaciju mobilnih uređaja i SIM kartica za učenike osmog razreda koji kod kuće nisu imali uslove za onlajn testiranje polaganja mature, kao i 5 GB interneta mesečno za mobilne uređaje za učenike iz društveno osetljivih porodica. Kako bi se olakšalo učenje na daljinu obezbeđen je i besplatan pristup zvaničnim internet platformama, kao i platformama neophodnim za informisanje i rad od kuće. 

U početnoj fazi borbe protiv Covid-19, obezbedili smo 20 miliona dinara za zdravstveni sistem u Srbiji

U nastojanju da građanima olakša period izolacije i provođenje dodatnog vremena u svojim domovima, kompanija je odmah po proglašenju vanrednog stanja otključala veliki broj dodatnih kanala na platformama mts televizije. Korisnicima je omogućeno da vreme provedeno kod kuće uz male ekrane bude ispunjeno dobrim TV sadržajima, a kako su u tom periodu bili upućeni na veće korišćenje digitalnih kanala komunikacije, obezbeđeno im je i fleksibilnije korišćenje mobilnog interneta. 

Solidarnost i posvećenost, kao ključne vrednosti koje Telekom Srbija podržava i neguje, bile su presudne za bolje povezivanje sa zajednicom i efikasnije rešavanje izazova nastalih usled epidemije. Za predanost u pokretanju inicijativa i sprovođenju akcija za sprečavanje širenja virusa, povodom obeležavanja Nacionalnog dana davanja  Telekomu Srbija je dodeljena Povelja za izuzetan doprinos tokom pandemije izazvane virusom Covid-19.

U partnerstvu sa zajednicom Telekom Srbija pokreće pozitivne promene 

Doprinos razvoju talenata, ulaganje u generacije mladih i unapređenje uslova za sticanje znanja, nalaze se u fokusu društveno odgovornog poslovanja Telekoma Srbija. Najvažnije projekte iz ovih oblasti kompanija je objedinila u programu „Pokrećemo pokretače“ čiji je cilj da se osnaže institucije i pojedinci da u svom okruženju pokreću pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem. 

Cilj programa „Pokrećemo pokretače“ je da se osnaže institucije i pojedinci da u svom okruženju pokreću pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem

Program čine tri pojedinačna projekta: „Stvaramo znanje“, „mts app konkurs“ i „mts startap ubrzanje“, kao i saradnja sa kompanijom „Strawberry energy“ kroz koje je zaokružena podršku koju Telekom Srbija pruža mladima, od osnovaca, srednjoškolaca, pa sve do mladih pokretača startapa. U okviru projekta „Stvaramo znanje“ kompanija svake godine opremi računarskim kabinetima po 20 osnovnih škola u Srbiji, „mts app konkurs“ pruža priliku talentovanim srednjoškolcima da rade na razvoju aplikacija za mobilne uređaje, dok je „mts startap ubrzanje“ platforma za podršku startapovima u razvoju tehnoloških inovacija. Program „Pokrećemo pokretače“ 2019. godine nagrađen je jednom od najznačajnijih nagrada na polju društveno odgovornog poslovanja, koju dodeljuje Privredna komora Srbije pod nazivom „Đorđe Vajfert“.  

Stvaramo znanje –  Projekat „Stvaramo znanje“ Telekom Srbija je pokrenuo 2017. godine, povodom 20 godina postojanja kompanije opremanjem 20 informatičkih kabineta u 20 osnovnih škola. Cilj projekta je da se poboljšaju uslovi za izvođenje nastave uz pomoć savremenih tehnologija i da se digitalna pismenost osnovaca podigne na viši nivo. Tokom četiri godine, koliko se projekat sprovodi, vrednu donaciju Telekoma Srbija dobilo je 80 škola u zemlji.

„Stvaramo znanje“ se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje svake godine daje predlog od 40 osnovnih škola kojima nedostaje informatička oprema, a o konačnom odabiru škola odlučuju građani putem glasanja na zvaničnoj FB stranici – mts Tvoj svet. Na taj način projekat podstiče zajednicu da se udruži u postizanju zajedničkog cilja, a osnovcima se daje mogućnost da lakše savladaju gradivo uz pomoć nastavnika koji mogu da im ukažu na prednosti, ali i zamke koje digitalne tehnologije sa sobom nose.

mts app konkurs – „mts app konkurs“ za izradu aplikacija za mobilne uređaje namenjen je učenicima škola koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva i realizuje se već deset godina. Učešćem u mts app konkursu učenici dobijaju priliku da osmisle korisnu i upotrebljivu aplikaciju u  Android™-u ili iOS-u, da je programiraju i predstave kao jedinstven proizvod na tržištu. Posle izbora pet najboljih timova i aplikacija u Srbiji, pobednici se susreću sa svojim vršnjacima u okviru Regionalnog app izazova u organizaciji m:tel BiH i m:tel CG kao narednog nivoa takmičenja koje okuplja timove iz regiona.

Timovi kreatori najboljih aplikacija na Regionalnom app izazovu kao glavnu nagradu dobijaju posetu nekoj od prestižnih IoT konferencija u Evropi, a dodeljuje se i specijalna nagrada za inovativnost. Konkurs je uvršten u selekciju evropske organizacije CSR Europe i podržava ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pokazatelj uspeha konkursa je podatak da su do sada 153 tima predstavila 160 aplikacija, kao i da je više od 2.000 učenika učestvovalo u konkursu. 

mts startap ubrzanje – U uverenju da tehnološko preduzetništvo ima potencijal da bude snažan zamajac ekonomskog rasta, Telekom Srbija već četiri godine sprovodi projekat „mts startap ubrzanje“ namenjen tehnološkim startapima u ranoj fazi razvoja njihove poslovne ideje. Perspektivnim preduzetnicima dodeljuje se novčani podsticaj u iznosu od 20.000 evra, mentorsko savetovanje, besplatni servisi i podrška prilikom izlaska na regionalno tržište. Kompanija program sprovodi u saradnji sa Udruženjem Startit, koje gotovo deceniju organizuje najprestižniji edukativni program u oblasti tehnološkog preduzetništva u regionu pod nazivom „Startap akademija“, koji od 2020. godine nosi naziv „Rast“.

Za podsticaj tehnološkog preduzetništva tokom prethodna tri ciklusa mts startap ubrzanja uloženo je 60.000 evra i obezbeđene su besplatne mts usluge i mentorstvo predstavnika menadžmenta za sedam nagrađenih startapa. Telekom Srbija pruža podršku i ostalim aktivnostima koje se odvijaju u sedam Startit centara u Srbiji obezbeđujući  tehničku pomoć za funkcionisanje co-working prostora u kojima timovi razvijaju svoje proizvode, novčanu potporu za organizaciju edukativnih programa namenjenih startap zajednici i besplatan internet putem optičke infrastrukture uz Wi-Fi rešenja.

Pametna klupa za Naučni centar u Leskovcu – Među Telekomovim pokretačima nalaze se i stručnjaci iz kompanije „Strawberry energy“, sa kojima kompanija sarađuje od njihovih prvih preduzetničkih koraka kada su počeli da razvijaju svoj svetski poznati urbani mobilijar. Novi proizvod ovog talentovanog tima, Pametnu klupu, Telekom Srbija je 2019. godine poklonio gradu Novom Sadu povodom proglašenja za omladinsku i evropsku prestonicu kulture. Za Dan nauke 2020. godine Pametna klupa donirana je i Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu.

Građani Leskovca i polaznici Centra mogu da je koriste za punjenje svojih mobilnih uređaja i da istovremeno pristupaju brzom, mts bežičnom internetu dok se njihov uređaj puni putem solarne energije. Pored mesta za predah, besplatnog interneta i solarnog punjača, Leskovčani zahvaljujući Pametnoj klupi imaju i dostupne informacije o kvalitetu vazduha, nivou buke u okruženju, kao i o temperaturi i vazdušnom pritisku.

Telekom Srbija u misiji razvoja kulture davanja i filantropije

Ulaganje u zajednicu Telekom Srbija, pored navedenih aktivnosti, realizuje i kroz brojne humanitarne akcije i projekte iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, ekologije, nauke, kulture, uz uverenje da je samo na taj način, u partnerstvu sa zajednicom, moguće pokrenuti pozitivne promene u društvu od kojih će svi imati koristi. Kompanija je aktivna i u podršci osobama sa invaliditetom, pa je za Nacionalni dan davanja primila i Povelju za izuzetan doprinos akciji „Srbija bez barijera“ i razvoj dobročinstva i filantropije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.