Vesti iz zemlje

06.01.2021. 11:00

Deutsche Welle

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo energetike: Manja cena gasa oboriće cenu grejanja

Nakon puštanja u rad dugo najavljivanog gasovoda Balkanski tok, očekuje se manja nabavna cena gasa, a u skladu sa tim i manja cena grejanja u Srbiji, obećavaju u ministarstvu energetike, piše Dojče vele (DW). Urednica portala "Ene...

Foto: Pixabay

Dugo najavljivani gasovod Balkanski tok trebalo bi da obezbedi manju nabavna cena gasa, a u skladu sa tim i manju cena grejanja, ocenjuju u Ministarstvu energetike, a prenosi Dojče vele (DW). Resorno ministarstvo najavljuje i da će u lokalnim samoupravama kontrolisati poštovanje uredbe kojom se propisuje da će manja cena gasa obarati i cenu grejanja.

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković podseća da su Sjedinjene Države instistirale da se Srbija odrekne potrošnje ruskog gasa i pređe na njihov i gas iz drugih izvora.

„To je, međutim, za Srbiju nemoguć zahtev, jer ona nema gasnu vezu ni sa jednim LNG-terminalom. Uz to, taj gas bi mogao da bude skuplji od ruskog, a to je nepovoljno za potrošače, pa prema tome i za samu državu Srbiju“, rekla je Putniković.

Ona ocenjuje da će cena gasa na bugarsko-srpskoj granici biti 155 dolara za hiljadu kubika, dok je direktor Srbijagasa nedavno naveo da je na najlikvidnijoj evropskoj berzi gasa, u Holandiji, cena gasa sada 240 dolara. 

Direktor Srbijagasa je najavio i da će nabavka gasa za srpske potrošače u prva dva kvartala 2021. biti od 60 do 90 dolara jeftinija od gasa koji se kupuje na berzi.

„Konkretno transportni troškovi za snabdevanje gasom su manji, jer transport kroz Mađarsku sada košta 30, a do sada je plaćan između 40 i 70 dolara“, kazala je Putniković. 

Prema njenim rečima, kroz Bugarsku će tranzitne takse biti od 12 do 14 dolara, ali još nije poznato koliko će to sve doprineti nižoj ceni gasa krajnjim potrošačima u Srbiji.

U Ministarstvu energetike Srbije navode da cena gasa do sada nije interesovala državne institucije ni Srbijagas, niti prethodno Ministarstvo i najavili su promene s tim u vezi.

„Postoji uredba kojim se reguliše cena kojom je predviđeno da predlog za promenu cene toplotne energije, zbog porasta varijabilnog dela cene može da bude podnet u slučaju kada se ukupna cena energenata poveća za više od tri odsto, a obavezno ako se smanji za više od pet procenata“, navode u Ministarstvu energetike. 

Objašnjavaju i da to znači i sniženje cena grejanja i najavljuju da će kontrolisati da li gradovi i opštine poštuju tu uredbu.

SAD SE ZALAŽE ZA IZGRADNJU GASOVODA ISTOČNI MEDITERAN

Ministarstvo energetike za lošu gasifikaciju Srbije takođe prebacuje Srbijagasu, kažu da je ona „nedovoljna i da se odvijala nedopustivo sporo“. Neki građani tvrde i da se još od 2008. godine raspituju o gasifikaciji.

„Ja se grejem na drva, i ceo moj kraj, a nismo daleko od užeg centra grada. Drva su mi preko glave. Još tada sam hteo da uvedem gas, ali su mi rekli da gasovod nije prošao kroz moju ulicu i da moram sam da platim kopanje“, kaže Milan Petrović iz Niša. 

MOGUĆNOST NOVIH INVESTICIJA

U Ministarstvu energetike kažu da mora da postoji diverzifikacija izvora, odnosno snabdevača, kao i da ćemo samo tada imati „gasnu bezbednost“.

Često se naglašava da novi gasovod kroz Srbiju nudi dosta mogućnosti, pa se u tom kontekstu pominje i izgradnja gasnih elektrana, kao i gasnih skladišta i interkonekcija. 

Na jugu Srbije, gasovod je stigao do Leskovca, odnosno so Vladičinog Hana. U Ministarstvu očekuju da bi gas do Vranja mogao da stigne krajem 2022. godine. 

Ove godine se po planu radi projektovanje kraka ka Banjaluci, kao i izgradnja gasne konekcije sa Bugarskom od Niša do Dimitrovgrada.

Projektom Južnog toka, od koga se odustalo 2014. zbog lobiranja iz Vašingtona i Brisela, bio je predviđen i krak ka Hrvatskoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.