Srbija

20.02.2015. 11:49

Tanjug, RTS

Autor: Nova Ekonomija

Menadžer za Železaru može da nas košta i do 200.000 dolara

Srbija

20.02.2015. 11:49

Izvršni direktor u Železari Smederevo Bojan Bojković kaže da bi plata sposobnog menaždera za Železaru Smederevo bila od 150.000 do 200.000 dolara godišnje.
Njegova plata je, kaže sada 170.000 dinara mesečno.
Bojković je na RTS, govoreći o vremenu kada je Železaru Smederevo vodio američki Ju-Es-Stil, na pitanje koliku platu je Amerikanac imao u Železari, odgovorio da je to bila njihova poslovna tajna, ali da jedan takav menadžer košta od 150 do 200.000 godišnje.
Na pitanje kako je Železara radila dok je Ju-Es-Stil bio prisutan, on je objasnio da to ne može da se poredi. 
Reč je, kaže, o velikoj korporaciji u kojoj su mnoge stvari, kao što je nabavka sirovina i finansije, centralizovane. 
„Oni pregovaraju o sirovinama na sasvim drugačiji način, kvartalima unapred, a mi na 15-20 dana, jer nemamo pare. Sada uglavnom nabavljamo sirovine iz Ukrajine i Rusije, ono što je bio problem to je nedostatak obrtnog kapitala, gde imate tzv. spot kupovinu – ne pregovarate sa rudnicima nego sa ‘trederima’ koji imaju tu sirovinu i nude popuste na veće količine“, precizirao je Bojković. 
On je podsetio da je Ju-Es-Stil imao tržišta i fabriku u Košicama. 
Tada je, dodao je, u Železari radilo 38 Amerikanaca i oko 120 Slovaka koji su nastojali da srpsku čeličanu stave u „svoju korporativnu kulturu“. 
Bojković je objasnio da to znači da poštovanje njihove politike i procedure, kao i ispunjavanje nekih uslova da bi se čeličana našla na Njujorškoj berzi. 
„Njihovi menadžeri su bili sasvim normalni ljudi, koji znaju posao, to znanje su predali našim ljudima u Smederevu i broj stranaca se vremenom smanjivao. Od tog našeg menadžmenta su ostali neki ljudi, ali ne svi“, kazao je Bojković. 
Dodao je i da Železara ima 170 miliona obrtnog kapitala i 30 miliona kapitala u rezervnim delovima. 
Železari, kaže, nedostaje 60-90 miliona dolara dodatnih za obrtni kapital i oko 20 miliona dolara za pokretanje druge visoke peći. 
Bojković je rekao da je, nakon što je deo duga čeličane servisiran, njene ukupne obaveze u ovom trenutku iznose oko 420 miliona dolara.Upitan ko je servisirao taj dug, Bojković je odgovorio „uglavnom država, jer država državi duguje“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.