Srbija

11.01.2021. 10:38

021.rs

Autor: Nova Ekonomija

Srbija uvozi desetine hiljada tona svinjskog mesa godišnje

Srbija je nekada izvozila, a sada uvozi velike količine svinjskog mesa, pa je tako samo 2019. godine uvezla oko 56.000 tona zamrznutog svinjskog mesa i za to platila 71 milion dolara, izjavio je za Biznis.rs član Nacionalnog tima za preporod sela S...

Foto: Pixabay

Srbija

11.01.2021. 10:38

Srbija je nekada izvozila, a sada uvozi velike količine svinjskog mesa, pa je tako samo 2019. godine uvezla oko 56.000 tona zamrznutog svinjskog mesa i za to platila 71 milion dolara, izjavio je član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Branislav Gulan.

Kako prenosi portal 021, on je naveo da je prema podacima Privredne komore Srbije za devet meseci prošle godine uvezeno oko 16.000 tona svinjskog mesa, dok je pre dve decenije od izvoza zarađivala oko 762 miliona dolara godišnje.

Cena kilograma žive vage svinja je trenutno „ispod svakog cenovnog nivoa“ i kreće se oko 135 dinara, kazao je Gulan.

On konstatuje da bi najbolje rešenje bilo kada bi se hitno formirala izvozna zadruga koja bi se bavila izvozom agrarnih proizvoda.

To bi bilo prelazno rešenje dok se ne stvori firma kao što su nekad bili Teneks, Progres i druga izvozna preduzeća.

Na samom kraju 2020. godine Vlada Srbije usvojila je uredbu za dodelu subvencija u poljoprivredi u 2021. godini u vrednosti od oko 53 milijarde dinara, a najavljeno je i uvođenje novih modela dodele subvencija i podršku sektorima koji su do sada bili zapostavljeni.

Gulan smatra da za srpski agrar mora da se uradi mnogo više, jer trenutno domaća poljoprivreda nije konkurentna na svetskom tržištu, a za poslednje tri i po decenije ima rast proizvodnje od samo 0,45 odsto.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije takođe smatra da sve strategije do sada nisu donele očekivane rezultate i ukazao da je za razvoj stočarstva od 2016. do 2018. godine potrošeno 28 milijardi dinara namenskih subvencija, a poboljšanja stanja u stočarstvu nije bilo.

On je podsetio da je Srbija u 2019. godini izvezla agrarnih proizvoda za 3,62 milijarde dolara. Uvoz je bio oko 2,1 milijarde dolara, dok je ostvaren suficit od oko 1,5 milijardi dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.