Srbija

24.02.2015. 21:21

B92

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Nismo obećali otpuštanje pet odsto iz javnog sektora

Srbija

24.02.2015. 21:21

Nismo obećali otpuštanje pet odsto zaposlenih iz javnog sektora, rekao je ministar finansija Dušan Vujović.
Vujović ipak nije direktno odgovorio na pitanje koliko bi ljudi iz javnog sektora moglo da ostane bez posla u 2015. godini.
„Nismo obećali otpuštanja pet odsto zaposlenih u javnom sektoru. Mi smo se obavezali da ćemo održati planirani deficit. Sastavni deo toga je i optimizacija javnog sektora. Koliko će biti smanjenje utvrdiće Ministarstvo za državnu upravu i u to će biti uključen i prirodni odliv“, naveo je Vujović. 
Ministar finansija rekao je da se Srbija obevezala prema MMF-u da će smanjiti deficit, kao i da više neće davati državnu pomoć javnim preduzećima. 
„Prva stvar u dogovoru sa MMF-om bila je da u prvom kvartalu deficit ne bude veći od 55 milijardi dinara. Mi smo u prvih 50 dana ove godine ostvarili suficit, deficit neće biti veći od 20 do 30 milijardi dinara“, rekao je Vujović i dodao da što se tiče deficita kao uslova mirno čeka kontrolu MMF-a u maju. 
On je naveo da će prva preduzeća koja će biti restrukturirana biti EPS i „Železnice Srbije“. 
Vujović je rekao i da to što Železara nije privatizovana neće predstavljati problem u aranžmanu sa MMF-om. 
„U memorandumu koji smo potpisli sa MMF-om, a koji će biti objavljen za koji dan, stoji formulacija da je potrebno rešiti pitanje statusa Železare i njene veze sa budžetom. To znači da se spreči netransparentni tokovi novca iz budžeta ka Železari. To znači da se državna pomoć, a što traže i MMF i SB i Evropa, ne daje. I nećemo davati pomoć iz budzeta. Privatizacija nije uspela, sada idemo na opciju B i pravljenje sporazuma o upravljanju“, objasnio je Vujović. 
Ministar finansija je rekao i da ga ne brine povećanje javnog duga, jer je to posledica porasta kursa, a ne novih zaduživanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Jedini razlog povećanaj cene PVC kesa je to što su videli da tu može lepo da se zaradi. Trgovac si, pa ti je prirodno da pljačkaš. Video si da se lepo prodaju pa pošto ovih 2 dinara idu državi daj da i mi uzmemo po 3 dinara.
    Čak i u trulom socijalizmu, u Supermarketima RK Beograd su postojale papirne kese svih mogućih veličina koje su bile besplatne. Nijedan prodajni lanacse nije setio da ponovo uvede papirne kese. Ne plaćam kese. Odem na deo gde je voće i povrće. U tri kese stavim po jednu jabuku i te kese iskoristim za ostalu robu. Malo i ja varam i osećam se ponosno zbog toga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.