Svet

22.01.2021. 16:46

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Građanima u Petrinji prete prevare lažnih kreditora

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je da oni građane na području Petrinje koje je nedavno pogodo zemljotres, da ne uzimaju sumnjive kredite jer će doći u situaciju da izgube novac i pre potpisivanja ugovora, piše portal Poslovni.hr. ...

Foto: Pixabay

Svet

22.01.2021. 16:46

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je građane na području grada Petrinje, koje je nedavno pogodio zemljotres, da ne uzimaju sumnjive kredite jer će doći u situaciju da izgube novac i pre potpisivanja lažnog ugovora, piše portal Poslovni.hr.

HNB navodi da je sve više primera iz Petrinje i okoline da je kriza poput zemljotresa prilika da neko brzo zaradi na tuđoj nevolji. 

Pored onih koji posluju na terenu i nude „zbrinjavanje“ stoke ispod cene, pojavila se nova katastrofa – sumnjivi poverioci.

U ovom slučaju informacije o njima ima Hrvatska narodna banka koja javno upozorava da se građanima sa tog područja putem društvenih mreža nude nezakoniti zajmovi.

„Oni predstavljaju zaduživanja sa povećanim rizicima jer su uslovi za korisnike kredita često znatno nepovoljniji od uslova iz ponude regularnih kreditora“, kažu u HNB.

KAKO PREPOZNATI LAŽNE KREDITORE?

Navode da ih prati nejasan identitet poverioca, nepažljivo sastavljena ponuda koja „daje utisak lošeg prevoda na hrvatski jezik“ bez neophodnih podataka ili detalja ugovora.

U slučaju da se zatraže dodatne informacije, upozoravaju da ponuđač izbegava da odgovori precizno na njih.

Upozorenje HNB je jasno: oni koji se odluče za takve kredite rizikuju da izgube novac i pre potpisivanja ugovora, lihvarske kamate protiv zakona, krađe ličnih podataka i posledične prevare.

DRŽAVA ĆE GARANTOVATI VRAĆANJE KREDITA KOJE JE UZELA PRIVREDA

Sumnjivih „kredita sa bandere“ poslednjih godina je sve manje u Hrvatskoj, ali izuzetak su oni koji iznose do 1.500 kuna (oko 200 evra) koji legalno mogu da se legalno podignu iz banaka.

Za sve iznose iznad toga, navodi se da su jedini pravni poverioci građana – banke. 

U ovom slučaju, Zakon o zaštiti potrošača zahteva obaveštavanje klijenta o imenu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim karakteristikama i ukupnoj ceni, kao i ključnim odredbama ugovora, načinu rešavanja spora i pravu na jednostrani raskid.

Iako banke često ne prati velika reputacija, naglašava se da su one i dalje pod strogim nadzorom.

Banke su dužne da potrošaču pruže evropski standardizovani obrazac sa informacijama o glavnim karakteristikama kredita, kamatnoj stopi i troškovima, učestalosti i broju uplata.

Ta obaveza uključuje i simulaciju u slučaju nepovoljnih kretanja kursa za 20% ako je kredit u nekoj određenoj valuti ili je povezan valutnom klauzulom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.