Srbija

11.02.2021. 12:51

NBS

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 1%

Foto: Nova ekonomija

Srbija

11.02.2021. 12:51

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0 odsto, saopštila je centralna banka.

„Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera. To znači da će koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka“, dodaje se u saopštenju.

U NBS navode da će domaća privreda dostići pretkrizni nivo aktivnosti u drugom tromesečju ove godine.

„Industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već su dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije, koji je po dosadašnjem uspehu Srbiju svrstao među najbolje zemlje na svetu, očekujemo da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti“, ocenjuju u Narodnoj banci.

U saopštenju se navodi i da otpornost tržišta rada i značaj paketa ekonomskih mera ukazuju na rast zaposlenosti i zadržavanje jednocifrene stope nezaposlenosti tokom pandemije.

Prema projekciji NBS, međugodišnja inflacija će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona do kraja perioda projekcije, pri čemu će njen očekivani blagi rast u kratkom roku u najvećoj meri biti rezultat poskupljenja električne energije i naftnih derivata po osnovu više svetske cene nafte. 

Neizvesnost i dalje potiče iz međunarodnog okruženja i u najvećoj meri se odnosi na efikasnost u upravljanju pandemijom, proizvodnju i distribuciju vakcina na globalnom nivou.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti objavljen 18. februara.

Pored nove projekcije inflacije i bruto domaćeg proizvoda, Izveštaj o inflaciji sadrži detaljno obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. marta 2021.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.