Srbija

05.03.2015. 16:16

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Tehnologija 4G od maja u Srbiji

Srbija

05.03.2015. 16:16

Predstavnicima tri domaća mobilna operatera uručena su rešenja za korišćenje frekvencija za četvrtu generaciju (4G) mobilne telefonije.
Rešenje im je uručila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel). Četvrta generacija mobilnih komunikacija biće dostupna u Srbiji početkom maja 2015. godine, a ona će omogućiti bolju pokrivenost i brži internet.
Telekomu Srbije, Telenoru i Vip mobajlu, pojedinačna rešenja za korišćenje radio frekfencija za dva radio-frekvencijska bloka širine pet megaherca (MHz) uručio je direktor Ratela Milan Janković. 
Ističe se da su sva tri mobilan operatera „izvršili finansijske obaveze (preuzete na licitaciji za frekvencije) uplatom od po sedam miliona evra u budžet Republike Srbije“. 
Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl si na aukciji koja je održana 19. februara kupile pravo korišćenja po dva radiofrekvencijska bloka po ceni od 3,5 miliona evra po bloku, što je ukupno 21 milion evra. 
Ponude mobilnih operatera otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, koja je utvrdila je da su svi ponuđači imali ispravne finansijske ponude. 
Ratel je izdao tri pojedinačne dozvole za korišćenje po dva bloka radio-frekvencija u opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.