Srbija

09.03.2015. 16:57

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

MMF: Jugoistočnu Evropu muči manjak posla i reformi

Srbija

09.03.2015. 16:57

Izostanak reformi i visoka stopa nezaposlenosti ključni su problemi s kojima se suočavaju privrede zemalja jugoistoka Evrope, ocenjuje MMF.
Taj trend će se, kako navode iz te međunarodne finansijske institucije, promeniti samo strukturnim reformama i smanjenjem korupcije i birokratije.
„Najveća greška ekonomskog modela zapadnog Balkana je hroničan problem nedovoljnog korišćenja ljudskih resursa, odnosno visoka nezaposlenost“, navodi se u izveštaju MMF-a, o 15 godina tranzicije u ovom regionu, čije delove objavljuje sarajevski „Dnevni avaz“. 
Fond navodi da je stopa nezaposlenosti u zemljama regiona najmanje za 10 odsto viša nego u državama članicama Evropske unije i da je to ključni razlog njihovog privrednog zaostajanja. 
„Zaposlenost je naročito niska među ženama i mladima, a posebno je to izraženo u BiH, kao i na Kosovu. Zemlje zapadnog Balkana treba da stvaraju radna mesta ako žele da obrnu trend loših ishoda na tržištu rada, koji su razlog zaostajanja“, piše u izveštaju. 
Strukturne reforme, uključujući privatizaciju neefikasnih društvenih preduzeća, jedini su odgovor na ovo stanje, kako bi se ostvario napredak zemalja regiona prema bogatijim državama Evropske unije, naveo je MMF. 
Ističe se da je za napredak privatnog sektora kao ključnog motora rasta potrebno rešiti probleme konkurentnosti, uključujući preveliku birokratiju, ali i loše upravljanje. 
„Bez hrabrog podsticaja na nove reforme, zemlje zapadnog Balkana ne mogu da očekuju da će privući nova ulaganja, koja su potrebna za finansiranje brzog i održivog rasta, tako da se izlažu riziku da će zapeti na nivou dohotka manjeg nego trećina njihovih bogatijih evropskih suseda“, navodi se u izveštaju MMF-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.