Srbija

09.03.2021. 14:50

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ne davimo Beograd: Milenijum tim planira da gradi i na Zvezdari

Usvajanjem novog urbanističkog plana, Grad Beograd omogućava rušenje Instituta Goša na Zvezdari, koji je u vlasništvu firme Milenijum tim, saopštila je organizacija Ne davimo Beograd. Napominje se da je krajnji cilj toga...

Foto: Pixabay

Srbija

09.03.2021. 14:50

Usvajanjem novog urbanističkog plana, Grad Beograd omogućio je rušenje Instituta Goša na Zvezdari, koji je u vlasništvu firme Milenijum tim, saopštila je organizacija Ne davimo Beograd. U tom pokretu navode da ta firma, koje već izvodi radove na kompleksu Beograd na vodi, želi da na tom mestu sazida novi stambeno-poslovni kompleks.

„Scenario je prepoznatljiv, Milenijum tim je kao jedini ponuđač kupio ovaj institut da bi ga navodno učinio efikasnijim, ali odmah nakon isteka dvogodišnje obaveze čuvanja delatnosti preduzeća, kreću u ostvarivanje svoje prave namere“, ocenjuju u organizaciji Ne davimo Beograd. 

Grad Beograd je objavio javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije područja između ulica: Preševske, Batutove i Milana Rakića i granice kompleksa Osnovne škole Veljko Dugošević.

U dokumentima koji su stavljeni na javni uvid, reč je zapravo o kompleksu razvojno-istraživačkog Instituta Goša na Zvezdari. 

Ovim planom, kako navode u Ne davimo Beograd, umesto zgrade Instituta Goša, predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa od ukupno 22.389 kvadrata.

„Podsećamo da je ovaj Institut država je krajem 2018. godine prodala firmi Millenijum tim po početnoj ceni od 970.125 evra.  Na ovom tenderu Milenijum tim je bio jedini ponuđač“, kažu u NDMBGD. 

Dodaju da je izrada plana regulacije tog područja krenula malo posle isteka roka od dve godine.

To je po ugovoru o privatizaciji Instituta Goša bio obavezan period u kome ne sme da se menja delatnost tog preduzeća, niti da se dalje raspolagati njegovom imovinom.

Foto: Screenshot/ GoogleMaps/ Podru[je obuhvaćeno planom regulacije

ŠTA PIŠE U PLANU DETALJNE REGULACIJE?

„Predmetno područje planirano je za zonu Mešoviti gradski centri, više spratnosti“, navodi se u planu regulacije koji je objavljen na sajtu Grada Beograda.

Budući da se u okolini nalazi nekoliko prioritetnih raskrsnica, navodi se i da je obaveza investitora da kolski izlaz iz budućeg kompleksa izgradi na 20 metara udaljenosti od njih.

„Batutova ulica je planirana kao dvosmerna ulica sa po dve trake po smeru, ukupne širine kolovoza 12 m (metara) i obostranim trotoarima širine dva metra“, stoji u tekstu plana.

Dodaje se da je ulica Milana Rakića planirana kao dvosmerna ulica nešto manje širine kolovoza od Batutove, u iznosu od sedam metara.

„Minimalni procenat slobodnih i zelenih površina na nivou građevinske parcele je 40 pdstp“, naglašeno je u tekstu dokumenta koji je objavio Grad Beograd.

Sa druge strane, kako se objašnjava, minimalni procenat zelenih površina u direktnom kontaktu sa tlom, bez podzemnih objekata ili delova podzemnih objekata na nivou građevinske parcele iznosi 10 odsto.

Zbog svih navedenih činjenica, može i da se postavi pitanje da li će se seći drveće koje se nalazi na pomenutoj parceli.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.