Vesti iz zemlje

12.03.2021. 15:56

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Užičani zahtevaju da se razjasne nedoumice oko radova na brani Vrutci

Nevladina organizacija Libergraf iz Užica, nedavno je održala protest protiv izgradnje još jedne mini-hidroelektrane (MHE) na brani jezera Vrutci, koje služi za snabdevanje gradskog vodovoda. Gradska vlast tvrdi da se postojeća MHE Vrutci ...

Foto: Nova ekonomija

Ilustracija: Brana Vutci blizu Užica

Nevladina organizacija Libergraf iz Užica, nedavno je održala protest protiv izgradnje još jedne mini-hidroelektrane (MHE) na brani jezera Vrutci, koje služi za snabdevanje gradskog vodovoda. Gradska vlast tvrdi da se postojeća MHE Vrutci trenutno izmešta sa sistema gradskog vodovoda, na koji je bila priključena, kao i da će to gradskom vodovodu doneti korist. 

Direktor nevladine organizacije Libergraf iz Užica, Vladan Sinđić, kaže za Novu ekonomiju da od nadležne službe Grada Užica zahtevaju da se prikupe svi relevantni podaci od javnih preduzeća i institucija u vezi sa planiranom gradnjom MHE na brani Vrutci.

„Mi imamo dokaze da EPS (Elektro-privreda Srbije) ima idejni projekat od 2009. godine (za izgradnju još jedne MHE)“, kaže Sinđić.

Dodaje i da je EPS  2017. imao lokacijske uslove za novu MHE u Vrutcima, ali da su oni u međuvremenu istekli. EPS je 2019. godine ponovo tražio te lokacijske uslove, međutim, tada ih nije dobio jer nije imao elektronski potpis na pojedinim dokumentima.  

Prema rečima našeg sagovornika, zabrinjava to što EPS nije odbijen iz suštnskih, već iz tehničkih razloga. 

„Očekujemo da nadležne gradske službe prikupe sve informacije i dokumentaciju od javnih preduzeća, da je analiziraju na objektivan način i da na osnovu toga izvedu neke zaključke koje će dostaviti nama, kao tražiocima informacija, u pisanom obliku, a i javnosti putem medija“, ističe Sinđić. 

Nakon protesta, satanak sa gradonačelnicom Užica, Jelenom Raković Radivojević, kako se navodi, zakazan je za sledeću nedelju, a u naredne dve sedmice očekuje se i odgovor Grada Užica na zahteve građana.

Gradska uprava je u međuvremenu saopštila da radovima na brani Vrutci nije ugroženo vodosnabdevanje Užica i objasnila da se postojeća MHE Vrutci izmešta sa sistema gradskog vodovoda, na koji je nekada bila priključena, pa će to doneti „benefit“.

CINS: DVA MILIONA EVRA ZA FIRME POVEZANE SA KUMOM ALEKSANDRA VUČIĆA

EPS: „NE PLANIRAMO NOVU MHE VRUTCI“

Na pitanje Nove ekonomije da li EPS ima u svojim planovima gradnju MHE na brani Vrutci, iz tog javnog preduzeća stigao je kratak odgovor da oni ne grade mini-hidroelektranu na Vrutcima, kao i da nemaju taj projekat u svojim planovima.

Sinđić je objasnio da je u dokumentima koje je EPS ranije podnosio nadležnim službama kako bi dobio lokacijske uslove za novu MHE, jasno navedeno šta bi se u tom slučaju radilo na brani Vrutci:

„Prvi deo radova je taj cevovod, drugi deo izgradnja mašinske zgrade, zatim se navodi koji će se agregati ugraditi, koje turbine i tako dalje“, kaže naš sagovornik.

On objašnjava da se prvi deo radova, koji se odnosi na izgradnju cevovoda, poklapa sa onim što je već urađeno i da taj cevovod ne pripada postojećoj MHE, koja je trenutno van funkcije.

Međutim, postavlja se pitanje šta bi se desilo kada bi se iz jezera povlačilo više vode za neku MHE većeg kapaciteta, kao i da li je problem cvetanja algi već bio povezan sa preteranim ispuštanjem vode iz jezera.

Sinđić kaže da je primetio da na jezeru nije bilo problema kada je postoječa MHE Vrutci bila van funkcije, prošle godine, dok je ranije bilo takvih slučajeva.

„Mi nemamo apsolutno ništa protiv kontrolisanog rada postojeće MHE u kapacitetu koji trenutno postoji“, kaže sagovornik Nove ekonomije.

Direktor Libergrafa naglašava da on sve te probleme tumači kao laik i kako neko ko nije stručnjak za biologiju ili mikrobiologiju, a tvrdnju da pribranska MHE Vrutci nije radila prošle godine potkrepljuje činjenicom da joj EPS nije uplaćivao novac za isporučenu struju.

Libergraf je pre protesta u Užicu naglasio da je za pomenute radove na brani Vrutci javnu nabavku raspisalo  JVP Srbijavode na kojoj je pobedilo preduzeće Hidro-Tan d.o.o. iz Beograda.

Ono je inače u vlasništvu Dragana Klisure, čoveka koji se često dovodi u vezu sa kumom predsednika Srbije, Nikolom Petrovićem, koji poseduje brojne MHE u Srbiji. 

Srbijavode su u međuvremenu demantovale da je na brani Vrutci planirana MHE.

Foto: Nova ekonomija/ Jezero Vrutci, septembar 2020. godine

UŽICE: NA 8. MART PROTEST PROTIV NOVE MHE NA BRANI JEZERA VRUTCI

„PROTIVIMO SE DERIVACIONIIM MHE“

Vladan Sinđić podseća da je Grad Užice 2020. godine doneo moratorijum na izgradnju derivacionih MHE, koji se ne odnosi na pribranske elektrane i koji nije trajan, pa je prestao da važi prošle godine zajedno sa starim prostornim planom Grada Užica. 

Sada, kako napominje, treba doneti novi prostorni plan, pa se postavlja pitanje da li su lokalne planinske reke zaštićene od izgradnje derivacionih MHE. 

Vladan Sinđić inače smatra da derivacioni tip MHE, koji podrazumeva sprovođenje reke ili potoka u cevi, ne treba graditi, jer je to smrt za živi svet u njima.

Podseća da su, zajedno sa ostalim građanima, već sprečili izgradnju jedne MHE na potoku Ročnjak, koji se uliva u jezero Vrutci i koji izvire na vrelu koje snabdeva vodom okolna sela.

Sinđić kaže i da pokušali da spreče derivacionu MHE na reci Prištavici koja protiče kroz selo Ravni na Zlatiboru, ali da su reagovali su prekasno, kada je živi svet u njoj već bio praktično uništen.

Dodaje i da nadležne službe u Užicu izgradnju MHE Prištavica, nisu sprečile, iako su to mogle.

Sagovornik Nove ekonomije objašnjava da se klisura reke Đetinje, na kojoj je i izgrađeno veštačko jezero Vrutci 1984. godine danas nalazi u posebnom režimu zaštite, ali da je problem što ta zaštita trenutno važi u skladu sa odredbama Studije o zaštiti klisure reke Đetinje iz 2016. godine.

Direktor Libergrafa kaže i da ta studija o zaštiti ne isključuje mogućnost gradnje derivacionih MHE na reci Đetinji, pa je reka u opasnosti sve dok se ne donese posebna odluka o zaštiti njene klisure.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.