Vesti iz sveta

19.03.2021. 15:30

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Revizorski sud ispituje konsultantske ugovore Evropske komisije

Evropski revizorski sud (ECA) ispituje stotine miliona evra vredne ugovore koje je Evropska komisija zaključila sa konsultantskim kućama spolja kako bi ocenila da li je EK dobila pravu vrednost za ono što je po ugovorima platila, rekao je po...

Foto: Pixabay

Evropski revizorski sud (ECA) ispituje stotine miliona evra vredne ugovore koje je Evropska komisija zaključila sa spoljnim saradnicima i konsultantskim kućama, kako bi ocenila da li je EK dobila pravu vrednost za ono što je po ugovorima platila, rekao je portparol ECA, piše Euractiv.

Samo između 2016. i 2019. Komisija je potrošila više od 462 miliona evra na ugovore sa „velikom četvorkom“ u konsultantskom sektoru – PwC, EY, KPMG i Dilojt (Deloitte).

Sredstva potrošena na velike revizorske kuće povećana su od početka Komisijinog Programa podrške strukturnih reformi.

Samo u 2019. godine „velika četvorka“ revizorskih kompanija je dobila ugovore vredne 24,38 miliona evra, za pružanje tehničke pomoći članicama za 91 reformu u oblastima poput pravosuđa, zdravstva ili tržišta rada.

„Trenutno kontrolišemo troškove Evropske komisije za spoljne konsultante. Cilj revizije je da se oceni da li EK dobija vrednost za novac koji daje istovremeno štiteći svoje interese u angažovanju konsultanata“, rekao je portparol Suda.

Očekuje se da izveštaj bude objavljen početkom 2022.

Uključivanje konsultantskih firmi u kreiranje politike izazvalo je bojazni u Evropskom parlamentu jer bi neki od tendera potencijalno mogli da predstavljaju sukob interesa, uključujući ugovor sa Mekinzijem (McKinsey) u oblasti veštačke inteligencije.

Potpredsednica EK za digitalnu agendu i konkurenciju Margrete Vestager rekla je da je rad konsultanstkih firmi potreban kod „izuzetno kompleksnih“ pitanja.

Vestager je u intervjuu za više medija u Briselu pomenula slučajeve kada su njene službe morale da zaposle konsultante, uključujući u vezi cene nenaplativih kredita u bankarskim bilansima. Prema njenim rečima, u takvim slučajevima se zahteva ekspertsko znanje.

Ona je rekla i da u takvim slučajevima njene službe, iz Generalnog direktorata za konkurenciju, potpisuju okvirne ugovore sa spoljnim dobavljačima „kako bi znali da dobijaju pravu cenu“ kada njen tim ne može sam da obavi posao.

„Pretpostavljam da je to u velikoj meri i pristup kolega i drugih službi EK ali ne znam jer nemam uvid“, rekla je Vestager.

Među ugovorima potpisanim sa „velikom četvorkom“ su i studija o evropskim potrošačkim centrima (275.675 evra vredan ugovor sa Dilojtom) i izveštaj o „pismenosti“ na tržištima kapitala (za to je EY dobio 130.625 evra).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.