Srbija

19.03.2021. 17:13

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Poništena odluka o rekonstrukciji stare Tesline hidroo-centrale u Užicu

Nevladina organizacija iz Užica Libergraf, saopštila je da je ministarstvo građevine poništilo rešenje o rekostrukciji stare hidrocentrale "Pod gradom", koja je na reci Đetinji sagrađena 1900. godine. Reč je o poznatom istor...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

19.03.2021. 17:13

Nevladina organizacija iz Užica Libergraf, saopštila je da je ministarstvo građevine poništilo rešenje o rekostrukciji stare hidrocentrale „Pod gradom“, koja je na reci Đetinji sagrađena 1900. godine. Reč je o poznatom istorijskom spomeniku, objektu prve električne hidricentrale u Evropi koja je radila po principima pozatog srspkog naučnika, Nikole Tesle.

Ministarstvo građevine, saobraćaja i inafrastrukture, kako se navodi, poništilo je Rešenje Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove Grada Užice.

Tom odlukom svojevremeno je odobrena rekonstrukcija i revitalizacija stare Tesline hidrocentrale, koja je počela da radi još u vreme dinastije Obrenović, a koju je 1974. godine zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, naglašava se u saopštenju.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka je posebnim rešenjem zaštićena i neposredna okolina hidrocentrale, u kojoj se nalazi stara gradska tvrđava (otuda naziv hidrocentrale „Pod gradom“).

Kako se dodaje i pored te činjenice, Gradska uprava Užica izdala je 24.08.2018. godine Rešenje o izmenama pravosnažnog Rešenja o građevinskoj dozvoli za rekonstrukciju i revitalizaciju male hidroelektrane (MHE) „Pod gradom“, na reci Đetinji. 

„Nakon izvedenih radova, prva evropska hidrocentrala koja je funkcionisala po Teslinim principima višefaznih naizmeničnih struja, zajedno sa zaštićenom okolinom, trajno je izmenila svoj izgled“, podseća se u saopštenju Libergrafa. 

Ocenjuje se i da je tada simbol društvenog i tehnološkog razvoja Užica, ali i Srbije postao žrtva „neodgovornog i bahatog odnosa države prema kulturnom nasleđu“. 

„Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u tački II, utvrđeno je da je investitor dužan da sačini tehničku dokumentaciju u svemu prema izdatim uslovima i na istu pribavi (neophodnu) saglasnost“, dodaje Libergraf u saopštenju. 

Na pribavljanje Saglasnosti investitora, kako je naglašeno, obavezuje i član 99. Zakona o kulturnim dobrima.

U Libergrafu podsećaju da je 10. marta podneli zahtev za preispitivanje i stavljanje van snage rešenja i građevinske dozvole kojima je Elektroprivredi Srbije (EPS) dozvoljeno da rekonstruiše staru hidrocentralu.

Prema njihovom objašnjenju, razlog za takav postupak su videli u činjenici da EPS nije pribavio niti priložio Saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture za taj projekat, kao i dokumentaciju za izvođenje radova.

Foto: Screenshot/ Prva strana rešenja koje je donelo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture

DALJA SUDBINA MHE

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rešenje koje je objavio Libergraf donelo je petog marta ove godine, a u toj nevladinoj organizaciji tvrde da je njim prvi put poništena pravosnažna građevinska dozvola za jednu MHE koja je već izgrađena.

„Najznačajniji rezultat vođenja ovog postupka jeste obrazloženje ministarstva kojom se onemogućava praksa izdavanja građevinske dozvole za intervencije na nepokretnim kulturnim dobrima bez predhodno pribavljene saglasnosti nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture“, dodaje se u saopštenju Livergrafa. 

Ocenjuju i da obrazloženje ministarstva sadrži autentično tumačenje, koje će u budućnosti moći da se koristi kao pravna praksa u sličnim situacijama.

Radovi na staroj hidrocentrali u Užicu počeli su 2018. godine, a nakon reagovanja nezadovoljnih građana zbog posečenog drveća i uništenog veštačkog vodopada, predstavnici tadašnje gradske uprave pravdali su se da oni sa tim nemaju nikakve veze.

Libergraf je prošle nedelje ukazivao i na problem izgradnje pribranske MHE na brani obližnjeg veštačkog jezera Vruci, sa koga se Užice snabdeva vodom za piće, a tim povodom je organizovan i protest.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.