Vesti iz sveta

25.03.2021. 15:13

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Poznati hrvatski biznismen prodao svoje hotele investitoru Beograda na vodi

Hrvatski biznismen Jako Andabak koji se godinama bavio hotelijerstvom prodao je veći deo svog turističko-hotelskog biznisa arapskom investitoru Igl hilsu (Eagle Hills Real Estate). Ta kompanija je hrvatskoj javnosti poznata po želji da izgradi "za...

Foto: Pixabay

Hrvatski biznismen Jako Andabak koji se godinama bavio hotelijerstvom prodao je veći deo svog turističko-hotelskog biznisa arapskom investitoru Igl hilsu (Eagle Hills Real Estate). Ta kompanija je hrvatskoj javnosti poznata po želji da izgradi „zagrebački Menhetn“, dok je u Srbiji poznata po kontroverznom projektu Beograd na vodi, prenosi portal Poslovni.hr.

Jako Andabak je prodaju obavio, kako se navodu, usred korona krize i uoči jedne od najizazovnijih turističkih godina u Hrvatskoj. 

Kompanija Eagle Hills Real Estate je kupoprodajnim ugovorom potpisanim 23. marta preuzela 69,7% glavnog kapitala privrednog društva.

Naglašava se da arapski investitor u tom paketu kupuje hotele i turistička naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu i Supetru na Braču, kao i vlasničke udele u aerodromu na ostrvu Brač.

Mediji u Hrvatskoj su o toj transakciji spekulisali zadnjih par nedelja, nakon što je postalo jasno da neće biti ništa od dogovora sa američkim fondom KSL, koji je nezvanično od strane medija već bio proglašavan lancem Sunce hotela.

„Odluku o prodaji donio samo prije jedno dvije tri godine, kad sam konačno presekao da želim da izađem iz turizma. Proces potrage za kupcima traje od pre korone, bili smo već pred potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, pa je došla pandemija i pomrsila te planove“, kaže Andabak.

DRŽAVU NE ZANIMA EKOLOŠKA STRANA BEOGRADA NA VODI

Prema njegovim rečima, predstavnici Eagle Hills Real Estate odmah su otvoreno rekli šta žele i bili su vrlo jasni. 

„Njihov plan razvoja poklapa se s onim što sam ja zamišljao ali nisam odradio do kraja, da se digne kvalitet i kategorizacija svih objekata, (što) znači razvoj luksuznog turizma“, objašnjava Andabak.

Naglašava i da je plan novog vlasnika da deo hotela podigne na pet zvezdica, kao i da će zadržati ljude koji su zaposleni u Sunce hotelima.

„Eagle Hills (Igl hils) ima ugovore s anizom vrhunskih svetskih hotelskih brendova i iako nismo ulazili u detalje očekujem da će neki od tih brendova doći u neke od hotela iz portfelja, možda i više njih“, dodaje Andabak.

On je dodao i da ga ne zabrinjava što investitor nema baš najbolju reputaciju i dodao je da u budućnosti ima nameru da ulaže u vinogradarstvo.

Izgradnju Beograda na vodi, u koju investira kompanija Igl hils od početka prate brojne kontroverze, počev od posebnog zakona leks specijalisa (lex specialis) koji je usvojen za taj projekat, preko noćnih rušenja u Hercegovačkoj ulici u izbornoj noći 2016. godine i mnogih drugih.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.