Srbija

19.04.2021. 15:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Premijerka nema šta da obeća roditeljima

Nakon sastanka predstavnica roditeljskih udruženja i premijerke Ane Brnabić nema konkretnih obećanja, osim onog da će država još jednom napravite kalkulacije i razmotriti predloge roditelja o izmenama Zakona o finansijskoj podršci ...

Foto: Pexels

Srbija

19.04.2021. 15:29

Vlada Srbije nije obećala konkretne korake nakon sastanka predstavnica roditeljskih udruženja i premijerke Ane Brnabić, osim onog da će država još jednom napraviti kalkulacije i razmotriti predloge da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, kaže za Novu ekonomiju Jelena Ružić iz udruženja Centar za mame.

Predstavnice udruženja Centar za mame, Bebac.com, Srbija u pokretu i „Roditelj“ su zatražili sastanak, zahtevajući da se u nove propise unesu odredbe koje će omogućiti da mame dobijaju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, ali da ta davanja ne budu niža od minimalca. 

One takođe traže i da se izjednače prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame, kao i da se na pravedan način obračunavaju zarade onih žena koje imaju veća primanja od tri prosečne plate. 

KUHINJA KAO UČIONICA I DEDA KOJI ŠAPUĆE

Svi ovi zahtevi našli su se i u onlajn peticiji koja je sakupila više od 10.000 potpisa, a koje su roditelji takođe predali Vladi.

Ružić ističe da su srećne što su imale prilike da izlože svoje zahteve i da im se čini da ih je premijerka čula i zaista razmislila o njima. Ipak, konkretnih obećanja nema.

„Rečeno nam je da će se ponovo vratiti kalkulacijama i da će ponovo pokušati da nađu načina da makar neke od naših predloga uvrste u novi zakon, odnosno u izmenjeni zakon, a da li će se to zaista desiti, mi svi to nećemo znati još neko vreme“, navela je Ružić.

Prema najavama izvršnih vlasti, izmenama bi sve žene, bez obzira koliko su meseci radile, ostvarile naknadu u visini minimalne zarade, ali samo u toku trajanja porodiljskog odsustva, što traje samo prva tri meseca.

Nakon toga, narednih devet meseci, koliko traje odsustvo radi nege deteta, one će dobijati prosek svojih zarada podeljen sa 18 meseci.

DA LI TREBA REGULISATI RAD OD KUĆE (VIDEO)

Ružić ističe da ovo jeste pomak, ali da njihov zahtev i dalje ostaje da se umesto sadašnjih 18 meseci, u obračun uzima 12 meseci pre otvaranja porodiljskog.

„Smatramo da žena koja je radila 12 meseci u kontinuitetu treba da ima platu koju je zaradila. Recimo, po ovom trenutnom proračunu, ako je imala platu 50.000, ona će po novom proračunu primati skoro 20.000 manje“.

Planiranim izmenama bi, prema najavama nadležnih, trebalo da se poboljša pozicija poljoprivrednih osiguranica koje prema sadašnjim propisima moraju da rade 24 meseca ne bi li ostvarile pravo na punu naknadu. One bi izmenama takođe bile izjednačene sa ostalim zaposlenim ženama, što znači da bi im u obračun takođe ulazilo 18 prethodnih meseci.

Ružić objašnjava da neće prestati sa zalaganjem za izmene postojećeg zakona i najavljuje nove akcije koje će za cilj imati skretanje pažnje na ovaj problem.

„Mi se ovim zakonom bavimo već osam godina, tako da ćemo nastaviti, nećemo odustati od njega, jer je ovo zaista broj jedan zakon što se roditeljstva tiče i bilo kakve podrške države roditeljstvu i mora da se dovede na to da bude kako treba“, kaže Ružić.

Podsetimo, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom usvojen je 2017, a počeo je da se primenjuje sredinom naredne godine. 

Zbog odredbi ovog zakona pojedine žene su dobijale naknadu u visini od par hiljada dinara. 

Ustavni sud je krajem 2020. godine proglasio neustavnim odredbe prema kojima pravo na naknadu u iznosu minimalne plate u Srbiji tokom porodiljskog odsustva imaju samo one žene koje imaju najmanje šest meseci plaćenih doprinosa u poslednjih 18 meseci, kao i odredbe koje se tiču poljoprivrednih osiguranica kojima se u obračun naknade ulaze zarade u poslednjih 24 meseca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.