Srbija

20.04.2021. 13:39

Vlatacom

Autor: Nova Ekonomija

Dr Vladimir Cizelj i VLATACOM rade na razvoju mrežne i informacione bezbednosti

Komunikacija preko interneta nije ista kao komunikacija licem u lice. Dok u živom kontaktu sa ljudima lako prepoznajemo identitet i nameru osobe sa kojom komuniciramo, u digitalnoj sferi nije sve tako jednostavno. A kako navodi Vladimir Cizelj, osni...

Foto: Unsplash

Srbija

20.04.2021. 13:39

Komunikacija preko interneta nije ista kao komunikacija licem u lice. Dok u živom kontaktu sa ljudima lako prepoznajemo identitet i nameru osobe sa kojom komuniciramo, u digitalnoj sferi nije sve tako jednostavno. A kako navodi Vladimir Cizelj, osnivač prvog privatnog tehničkog instituta u Srbiji, bezbednost računarskih mreža osnov je bezbedne komunikacije. 

ICT ili informaciono-komunikaciono tehnologije koje nam obezbeđuju brz protok informacija takođe mogu biti i veoma ranjive i lako zloupotrebljene. Koji sve kanali komunikacije čine informaciono-komunikacione sisteme i kojim se metodama oni mogu zaštititi? 

Dr Vladimir Cizelj otpočeo je svoj naučno-istraživački poduhvat 1997. godine osnivanjem kompanije Vlatacom koja je nedugo zatim postala istraživački centar. Vlatacom je danas sertifikovani naučni institut koji ima veliko iskustvo u istraživanju i razvoju u ICT oblasti. Rešenja koja su plod višegodišnjeg rada ovog instituta omogućavaju mrežnu i informacionu bezbednost za sve – od najmanjih entiteta do velikih sistema, a sa nekim karakteristikama ovih rešenja upoznaćemo se u narednim redovima.

Operaciona bezbednost, kriptografija i autentifikacija

Pošijalac i nameravani primalac svoju komunikaciju treba da obezbede u tom smislu da se očuva integritet poruke, da poruka bude poverljiva tako da potencijalni prisluškivači ne mogu da je dešifruju, da se autentičnost i pošiljaoca i primaoca može utvrditi sa sigurnošću i da se mreža obezbedi od napada. U suprotnom, posledice ovih napada mogu biti katastrofalne po pojedinca, korporacije i javne uprave.

Kriptografija počiva na zameni jedne stvari drugom, odnosno dve strane dele jednu poverljivu informaciju – ključ kojim se komunikacija šifruje i dešifruje. Autentifikovati svaku osobu i uređaj koji učestvuje u komunikaciji je temelj bez kojeg ne bi bilo bezbedne razmene informacija.

Nacionalni kripto centar za vlade i korporacije

Platforma NCC odnosno Nacionalni kripto centar (National Crypto Center) služi za uspostavljanje ICT bezbednosti na novou države ili na nivou kompanije, objašnjava Vladimir Cizelj. Osnova je za visok stepen bezbednosti svih uređaja koje vlada koristi u komunikaciji, kao i za velike sisteme kao što je e-vlada ili e-uprava u kojima učestvuje mnogo strana, gde se čuva i razmenjuje velika količina podataka, a uključeni su i građani i njihovi uređaji.

Pouzdani kanali komunikacije

Institut VLATACOM dr Vladimira Cizelja je razvio i integrisao razne uređaje i sisteme za enkripciju i autentifikaciju – od šifrovanja glasa, provere na osnovu tri faktora (npr. kartice, PIN koda i otiska prsta), od malih uređaja koje mogu koristiti pojedinci i npr. zaposleni u kompaniji (radi kontrole pristupa) do uređaja za bezbedan prenos velikog kapaciteta podataka kao što su optičke mreže i radio-releji. Inovativne metode kao što je biometrijsko upravljanje logičkim resursima koje postaje sve popularnije u svetu odlikuju uređaje instituta Vlatacom najnovije generacije.

 Foto: Unsplash

Lična kripto platforma

Lična kripto platforma za enkripciju fajlova služi za bezbednu razmenu fajlova putem nesigurnih kanala kao što su javne mreže. Takođe se veoma jednostavno može povezati sa korisnikovim uređajem (laptopom, tabletom ili mobilnim telefonom) preko USB-a ili WiFi konekcije. 

Služi za bezbednu razmenu fajlova putem elektronske pošte ili tzv. skladištenja podataka na oblaku (“cloud” servisa za skladištenje).

Sistem za distribuciju ključeva i generator slučajnih brojeva

Pomoću ovog sistema samo korisnik ima ovlašćenje i apsolutnu kontrolu da pristupi sigurnosnom uređaju. Ovaj sistem ima funkciju da distribuira osetljive podatke kao što su kriptografski ključevi.

Generator slučajnih brojeva funkcioniše tako što se slučajne binarne sekvence generišu i testiraju statističkim testovima pa se potom uspostavlja digitani potpis, a ova komponenta važan je deo Vlatacom-ovog Nacionalnog kripto centra (NCC). Sekvenca se šifruje i biva pohranjena na uređaju u cilju sprečavanja zloupotrebe.

O Vladimiru Cizelju i institutu Vlatacom

Institut Vlatacom i dr Vladimir Cizelj kao prvi čovek ovog instituta ostvarili su saradnju sa mnogim inostranim univerzitetima i kompanijama, a može se reći da su lideri u regionu kada su razvoj i integracija uređaja i sistema za autentifikaciju i šifrovanje u pitanju, kao i rešenja u domenu obrade slike, radio-talasa i biometrije. Zaslužni su za usavršavanje i implementaciju raznih biometrijskih sistema za proveru identiteta, lica, registarskih tablica i elektronskih dokumenata, digitalnih optičkih mreža, kao i sistema zasnovanih na infrastrukturi javnih ključeva. 

Tendencije su da se u mrežnu bezbednost sve više uključuje biometrijska tehnologija, skladištenje na oblaku, veštačka inteligencija (AI) i druge komponente koje nam izgledaju veoma futuristički, a zapravo smo njihovi savremenici.

Mrežne barijere, obezbeđivanje elektronske pošte, bezbedne javne bežične mreže, digitalni potpis, autentifikacija učesnika u komunikaciji, neki su od segmenata mrežne i informacione bezbednosti. Poznavanje svojih prava u digitalnom svetu, prijavljivanje uočenih nepravilnosti i sumnjivih radnji, kao i pooštreni zakoni i kažnjavanje dela protiv bezbednosti računarskih podataka koji se tiču neovlašćenog pristupa računarskoj mreži, zloupotrebi podataka, unošenja virusa u tuđ računar ili mrežu itd. doprineće da svi budemo bezbedni na mreži.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.