Srbija

19.05.2021. 10:35

CINS

Autor: Nova Ekonomija

Firmama Željka Mitrovića ponovo odloženo plaćanje poreskog duga

Firmama Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, odloženo je plaćanje poreskog duga od oko 35,6 miliona dinara, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Iako to nije prvi put da država Mitrovićevim firmama odlaže dugove, u P...

Foto: Pixabay

Srbija

19.05.2021. 10:35

Firmama Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, odloženo je plaćanje poreskog duga od oko 35,6 miliona dinara, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Iako to nije prvi put da država Mitrovićevim firmama odlaže dugove, u Poreskoj upravi kažu da su uslovi njihovog reprograma tajna.

Kako se objašnjava, poreski dug Mitrovićevih firmi vidljiv je iz podataka Agencije za privredne registre (APR), kao i iz zapisnika Poreske uprave do kojih je došla CINS-ova redakcija.

Dokumentacija prema njihovim rečima pokazuje da Mitrovićeva firma Media Prime Time, koja je registrovana za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa, duguje oko 7,8 miliona dinara poreza od čega je skoro polovina u kamatama.

Kako se navodi, iz zapisnika o stanju poreskog duga vidi se da ta Mitrovićeva firma nije plaćala doprinose i poreze na zarade i neke od prihoda, ali i autorska prava za koja je dugovala najviše, oko 1,1 milion dinara.

RIHA: ŽELJKJO MITROVIĆ JE BIO SKUTONOŠA, A PINK BATINA SVAKE VLASTI

Pink International Company je za ovaj dug, kao sredstvo obezbeđenja, založila ukupno sedam vozila koje je Poreska uprava procenila na skoro 10 miliona dinara. Među založenim putničkim vozilima našle su se četiri Škode i jedan Hymer, kao i dva teretna automobila marke Volkswagen.

Za drugu Mitrovićevu firmu, United Food, čija je pretežna delatnost proizvodnja kakaoa, čokolade i drugih konditorskih proizvoda, Poreska uprava je u decembru 2020. godine utvrdila da duguje 16,6 miliona dinara. Reč je uglavnom o porezu na dobit, a od te cifre 2,3 miliona predstavlja kamata na dug.

Za vraćanje ovog dugovanja Pink je založio 12 vozila za koje je Poreska uprava procenila da ukupno vrede oko 20,6 miliona dinara. Reč je takođe o teretnim i putničkim vozilima, ali i o dva autobusa.

U ugovorima o jemstvu između Pinka i ove dve firme iz februara 2021, kako se navodi, piše da će se poreski dugovi plaćati na 24 jednake mesečne rate.

Na pitanja CINS-a pod kojim uslovima su firmama odobreni reprogrami, da li one poštuju dogovorene uslove odnosno redovno otplaćuju dugove i tome slično, iz Poreske uprave odgovaraju da je reč o tajni:

U Poreskoj upravi Srbije kažu da su podaci o reprogramu Mitrovićevih poreskih dugova tajna:

„Svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“, anvodi se u odgovoru Poreske uprave.

Prema pisanju CINS-a, više od 11 miliona dinara za porez duguje još jedna Mitrovićeva firma Pink Digital System, koja je u likvidaciji, a bavila se proizvodnjom DVD i kompakt diskova. Prema podacima sa sajta APR-a Pink je kao osiguranje da će dug biti vraćen i zbog toga je založio devet putničkih vozila ukupne vrednosti oko 13,9 miliona dinara.

Željko Mitrović kako se dodaje nije hteo da odgovori CINS-u zbog čega je tražio odlaganje tih poreskih dugova, da li je još nekoj njegovoj firmi omogućen reprogram zbog duga Poreskoj upravi, kao i na druga pitanja.

Ovo nije prvi put da država Mitroviću odlaže vraćanje poreskih dugova. CINS je 2019. pisao kako je Poreska uprava za četiri godine omogućila Pinku da dug od oko 1,52 milijarde dinara plati na 93 rate.

CINS: PINK PLATIO VUČIĆEVIĆEVU EMISIJU 95 MILIONA DINARA

Pored toga, TV Pink je tih godina pod nepoznatim uslovima dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). CINS tvrdi da je došao do podataka koji pokazuju da je Pink od te agencije u periodu od 2014. do 2017. dobio najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz.

Kako se dodaje, Pink je 2014. godine, dok mu je Poreska uprava omogućavala reprograme dugova, oprostio tabloidu Informeru oko 380 hiljada evra kroz ogromne popuste za oglašavanje.

Takođe, televizija Pink je za reklame i emisiju Teška reč, koju je vodio vlasnik i urednik tog tabloida Dragan Vučićević, Informeru u pet meseci 2014. godine platila nešto više od 95 miliona dinara (oko 820 hiljada evra).

Mitrović je nakon što je CINS objavio svoj tekst reagovao i objavio svoj odgovor na društvenim mrežama, uz objašnjenje da je reč o „mrtvim“ kompanijama koje ne posluju više od deset godina, kao i da te obaveze izmiruje jer ne želi da ostavi nijednu finansijsku mrlju u poslovnoj istoriji.

„Imaju neke sitne obaveze, nalaze se u procesu likvidacije. Ja sam ih osnovao i ne želim da budu likvidirane, a da ostane neki neizmireni dug, tako da je Pink preuzeo obaveze uz regularan zakonski reprogram“, naveo je Mitrović.

Na pitanje zašto ih smatra „mrtvim“ kompanijama kad je Media Prime Time na kraju 2020. bila u dobitku od 805.000 dinara, a United Food 2015. Bambiju prodala žvake Stars, Mitrović odgovara da to znači da nemaju nikakvog prometa i ponavlja da ne posluju više od deset godina.

„Dobit je verovatno formirana iz nekih starih nenaplaćenih potraživanja, znači ne samo da su mrtve već i zaboravljene, nemaju ni zaposlene ni poslovanje“.

Mitrović je naveo i da Pink više ne duguje za porez, jer je pre nekoliko meseci ta firma isplatila i sve reprograme. Dodaje da je moguće da je još jednoj ili dvema firmama odobren reprogram poreskog duga, ali da su sve u procesu likvidacije.

Tekst je dopunjen 20. maja 2021. godine, izjavom Željka Mitrovića. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.