Svet

28.05.2021. 08:57

SCMP

Autor: Nova Ekonomija

Da li će pod Bajdenom SAD obustaviti trgovinski rat sa Kinom?

Foto: Pixabay

Svet

28.05.2021. 08:57

Glavni pregovarači Sjedinnjenih Američkih Država i Kine održali su prve razgovore o razrešenju nagomilanih problema dve strane na prvom sastanku od kada je Džo Bajden ušao u Belu kuću. Američka predstavnica Ketrin Tai i potpredsednik kineske vlade Liu He imali su onlajn sastanak, za koje spoljnopolitički komentatori ocenjuju da su po tonu bili slični borbenom stavu administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. 

BBC prenosi da su Tai i Liu „razgovarali o vodećim principima trgovinske politike“, usmerene na preispitivanje američko-kineskih trgovinskih veza, ali da je kancelarija američkog predstavnika istovremeno govorila o problemima koja kod njih „i dalje izazivaju zabrinutost“.

Obe strane su se složile da nastave pregovore, kao i da će razvoj bilateralne trgovine ostati veoma važno pitanje.

Uoči razgovora, Tai je novinskoj agenciji Rojters rekla da se SAD i dalje suočavaju sa „veoma velikim izazovima“ u trgovinskim odnosima sa Kinom.

Prethodno je bivši predsednik Donald Tramp, počevši od 2018. godine, postepeno uvodio carine na niz roba za Kinu strateški važnih roba i usluga. Roba na koju se primenjuju uvozne takse je u ovom trenutku vredna oko 370 milijardi dolara, navodi Forbs.

Kako navodi CNN, SAD i dalje imaju carine na otprilike 66 odsto robe iz Kine, što je rezultiralo rastom cena širokog spektra robe, od prtljaga do televizora i patika.

Tramp je još tokom svoje predsedničke kampanje obećao da će smanjiti trgovinski deficit sa Kinom.

Takođe je tvrdio da je disbalans u razmeni umnogome izazvan „nepoštenim trgovinskim praksama“, pod kojima podrazumeva krađu intelektualnog vlasništva, prinudni transfer tehnologije, nedostatak tržišnog pristupa američkim kompanijama u Kini i neujednačene uslove izazvane subvencijama kojima Peking navodno favorizovuje kineske kompanije.

SAD i Kina su dve najveće ekonomije na svetu, a kineska spoljnotrgovinska razmena je ubrzano rasla nakon njenog ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine. Bilateralna trgovina dve supersile iznosila je skoro 559 milijardi američkih dolara u 2019. godini, navodi SCMP.

Dve države su u januaru prošle godine potpisale takozvani sporazum „faze 1“, kojim je zvanični Peking obećao da će povećati kupovinu američkih proizvoda i usluga za najmanje 200 milijardi dolara tokom 2020. i 2021. godine.

Tai je juče kazala da se sada razmatra da li je Peking ispunio uslove tog sporazuma, jer su neki stručnjaci sugerisali da je Kina svoje obećanje promašila za čak 40 odsto.

Kina je u međuvremenu bila jedina svetska privreda koja je prošle godine zabeležila rast globalne trgovine, jer je postala prva velika zemlja koja je zvanično izašla iz pandemije.

Prodaja robe kineske proizvodnje porasla je širom sveta, jer je američka potražnja skočila, a kovid-kriza je u Indiji zaustavila veći deo fabričke proizvodnje.

Američki izvoz vina, pamuka, drvne građe i drveta, kao i uglja u Kinu povećao se tokom protekle godine, nakon što je Peking zabranio uvoz australijskih sirovina, dodaje SCMP.

SAD, ozbiljnije pogođena COVID-19 krizom, prethodno su rekle da je naglo ukidanje uvoznih taksi na robu iz Kine nije moguće, jer bi se time potencijalno ugrozile domaće kompanije koje i dalje rade sa smanjenim kapacitetom.

Bajdenova administracija u međuvremenu signalizira da želi da uspostavi odnose sa Kinom, ali da istovremeno želi da ta zemlja „igra po međunarodnim pravilima“ o poštenoj konkurenciji, ljudskim pravima i trgovini.

„U Kini vidimo oštrog konkurenta. Kina ima opšti cilj… da postane vodeća zemlja na svetu, najbogatija i najmoćnija zemlja na svetu. To se neće desiti (u mom mandatu)“, rekao je Bajden krajem prošlog marta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.