Svet

09.04.2015. 10:44

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Slobodan kurs franka izazvao veliki pad cena u Švajcarskoj

Svet

09.04.2015. 10:44

Potrošačke cene u Švajcarskoj su u martu pale najbržim tempom od sredine 2012. godine.
To govori da su deflatorni pritisci porasli otkako je centralna banka Švajcarske u januaru ukinula limitiranje vrednosti svoje valute u odnosu na evro, javlja Rojters.
Potrošačke cene su u martu, na godišnjem nivou, pale 0,9 odsto, ali su, na mesečnom nivou, porasle za 0,3 odsto, kao posledica viših cena odeće, naftnih derivata i skupljih turističkih aranžmana, saopštila je švajcarska Federalna kancelarija za statistiku. 
Pad potrošačkih cena u martu je na godišnjem nivou najveći od juna 2012. godine, i dolazi posle februarskog godišnjeg pada od 0,8 odsto i januarskog od 0,5 odsto. 
Član Upravnog odbora švajcarske centralne banke, Fric Curbrueg, tvrdi da Švajcarska neće ući u deflatornu spiralu, kao i da je banka spremna da, ako bude bilo potrebe, interveniše na deviznom tržištu kako bi uticala na monetarne uslove.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Srbija se zaduzuje za prugu koja ce pripasti Madjarskoj vrlo brzo, bar jos jednu deceniju. Kao sto smo kreditirali izgradnju saobracajnica i obrazovnih ustanova na Kosovu i gde su sada? Istorija se ponavlja, samo su imena politicara drugacija (ili nisu, dugo su vec isti. Kada sam bio dete bili su ovi sada a sada i moje dete uvlace u dugove!).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.