Svet

09.04.2015. 11:06

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Švajcarska emitovala obveznice sa negativnom kamatom

Svet

09.04.2015. 11:06

Švajcarska je postala prva država u svetu koja je emitovala 10-godišnje državne obveznice sa prinosom ispod nule, piše američki list Wallstreet Journal.
Nekoliko evropskih država unutar i van evrozone je već prodavalo državne hartije od vrednosti sa rokom dospeća od pet godina i uz negativan prinos, što znači da investitori na kraju plaćaju za privilegiju kupovine tih državnih zapisa.
Međutim, nijedna država do sada nije ponudila obveznice sa rokom dospeća od 10 godina uz negativnu kamatnu stopu, ocenjuje američki dnevnik. 
Na aukciji u sredu, ta alpska država je prodala 377,9 miliona franaka vredne hartije od vrednosti, koje dospevaju na naplatu u 2025. godini. 
Stopa prinosa na 10-godišnje švajcarske obveznice je bila minus 0,055 odsto u poređenju sa 0,011 odsto koliko je iznosila na poslednjoj sličnoj aukciji održanoj pre dva meseca. 
Centralna banka Švajcarske je u januaru ukinula ograničenje vrednosti svoje valute u odnosu na evro, uvodeći negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,75 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bravo za inicijativu! Konobari rade za jako male dnevnice i nemaju striktno radno vreme. Svuda u svetu je napojnica uracunata u cenu. Samo treba zakonski regulisati da novac zaista ode radnicima, a ne vlasnicima objekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.